News

Ce a discutat Elena Ceaușescu cu copiii săi înainte de a fi executată. Dezvăluirea făcută de fiica lui Nicolae Ceaușescu

04.05.2019 | 17:18
Ce a discutat Elena Ceausescu cu copiii sai inainte de a fi executata Dezvaluirea facuta de fiica lui Nicolae Ceausescu

Executarea soților Elena și Nicolae Ceaușescu reprezintă poate cel mai dificil moment prin care a fost nevoită să treacă România, de-a lungul istoriei sale zbuciumate. Familia Ceaușescu a fost mereu sub lupa curioșilor, dornici de a afla ce făcea celebrul cuplu de dictatori inclusiv în ultimele zile de viață.

Elena și Nicolae Ceaușescu au știut că nu mai au mult de trăit.

În ultimele zile din decembrie 1989, anul în care destinul politic al României avea să se schimbe radical, soții Ceaușescu au simțit că nu mai au foarte mult timp la dispoziție. În aceste condiții, cei doi au avut o discuție cu copiii, iar detalii inedite legate de această conversație ies la iveală abia acum.

Evenimentele de la Timișoara au declanșat Revoluția ce avea să răstoarne regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu. Chiar în ziua de Crăciun, cuplul prezidențial a fost executat la Târgoviște, țara noastră fiind singura din fostul bloc comunist, în care înlăturarea comunismului s-a realizat prin vărsare de sânge.

Elena și Nicolae Ceaușescu
Elena și Nicolae Ceaușescu. Sursa foto: hepta.ro

Ce le-au spus copiilor

Odată cu Revoluția din 1989, România a făcut pasul spre democrație, iar familia Ceaușescu a continuat să se afle în vizorul autorităților. Cei trei copii ai cuplului, Zoia, Valentin și Nicu, au fost cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de subminare a economiei naționale.

În dosarul 25/1993, Zoia Ceaușescu a făcut declarații importante. Aceasta a rememorat discuțiile purtate cu părinții săi, chiar înainte de sfârșitul tragic. Se întâmpla pe 21 decembrie 1989, aceasta fiind și ultima oară când s-au văzut.

Am discutat cu mama, care susţinea că nu sunt probleme, dar şi cu Valentin, care spunea că lucrurile sunt grave, mai ales la Timişoara, dar i-am explicat şi eu şi mama că este alarmist” , le-a relatat fiica soților Ceaușescu anchetatorilor, amintindu-și totodată și episodul legat de telefonul primit de tatăl său de la Timișoara, când Revoluția era în toi.

A venit cineva de la secretariat care a anunţat că la telefon este Coman de la Timişoara (generalul-colonel Ion Coman – numit comandant unic la Timişoara, cel care a condus represiunea din data de 17 decembrie 1989 – n.r.).Tatăl meu a vorbit la telefon într-o altă cameră decât cea în care ne aflam noi, conversaţia telefonică a fost scurtă, unul-două minute.Nu ştiu ce au discutat cei doi la telefon, când s-a întors tatăl meu, Valentin l-a întrebat ce s-a întâmplat, dar nu i-a răpuns” , a mai spus aceasta.