News

Ce a făcut Biserica Ortodoxă pentru refugiații din Ucraina, de Buna Vestire, la Vama Isaccea: ”Le-am dus tot ce ar putea avea nevoie”

Vama Isaccea, locul prin care pătrund o parte dintre refugiații războiului din Ucraina, a fost locul în care preotul Gabriel Cazacu a dus o parte dintre ajutoarele trimise de Biserica Ortodoxă Română.
25.03.2022 | 18:16
La Vama Isaccea, Biserica Ortodoxă Română s-a implicat în ajutoarea refugiaților din Ucraina / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Biserica Ortodoxă Română s-a implicat în campania umanitară pentru refugiații din Ucraina, cei ajunși și la Vama Isaccea, loc în care, de Buna Vestire, preotul Gabriel Cazacu a avut grijă ca cei fugiți de război să nu ducă lipsă de nimic, ducând pachete cu cele necesare.

Refugiații din Ucraina, primiți creștinește la Vama Isaccea

”Biserica Ortodoxă Română s-a implicat încă de la început în campania umanitară dedicată celor de la granițele României. Acum, de Buna Vestire, am fost la Vama Isaccea să împărțim pachete.

ADVERTISEMENT

Pentru refugiați am dus tot ce ar putea avea nevoie, de la medicamente, produse de igienă, haine, pachete cu mâncare, tot ce trebuie…”, spune preotul Gabriel Cazacu, cel care a coordonat una dintre multele campanii umanitare ale BOR dedicate  celor care fug din fața războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Ceea ce a fost însă impresionant, ne-a explicat preotul, a fost felul în care sunt primiți cei care fug din fața bombardamentelor cu care este pisată, zi de zi, oră de oră, Ucraina. Și, recunoaște el, a simțit, pentru câteva clipe, bucuria de a vedea că lucrurile se mișcă așa cum trebuie.

ADVERTISEMENT

”Am rămas cu adevărat impresionat când am văzut ce este acolo. Veneau oamenii din Ucraina cu feribotul. Feribotul fiind, de fapt, o barjă atașată de un vaporaș. Coborau oamenii de pe ea și, trebuie să recunosc, am apreciat la maximum eficiența și implicarea tuturor.

Vama Isaccea este tranzitată de sute de refugiați din Ucraina și este un loc în care oamenii care fug de război se pot simți în siguranță

Este acolo o echipă fantastică, de la ISU, de la voluntari, cu sutele, de la restul autorităților, toți lucrează perfect. Cum coborau de pe barjă, intrau într-un cort, se făceau formalitățile, iar când ieșeau erau preluați de voluntari. Cei care aveau nevoie de mâncare, primeau imediat, la fel cei care aveau nevoie de haine”, ne-a spus preotul Gabriel Cazacu.

ADVERTISEMENT

Gabriel Cazacu: ”Nu este doar un război, este o dramă umană”

Preotul Gabriel Cazacu ne-a dezvăluit însă că ceea ce l-a mișcat cu adevărat au fost imaginile cu oamenii care se revărsau în România, fugind din calea războiului. De momentele sfâșietoare în care familiile sunt despărțite fără să mai știe dacă, vreodată, vor mai putea petrece o duminică împreună, în jurul mesei.

”Ce pot să spun despre acei oameni, despre refugiați. Sunt oameni care fug din fața unui război nedrept. Nu credeam că în secolul XXI mai poate exista așa ceva, să fie un război cu arme, să nu se rezolve un lucru pe cale diplomatică. M-a durut, trebuie să o spun, tot ce am văzut.

ADVERTISEMENT

E comod să stai, de 30 de zile, acasă, în fotoliu, să spui că, da, este război în Ucraina. Nu este doar un război, este o dramă umană. Este cumplit să vezi oameni care au lăsat totul în spate pentru a fugi din calea morții, pentru a-și căuta mântuirea pe alte meleaguri.

Este cumplit să vezi tați care își conduc copiii și soțiile până la graniță, iar apoi, scrâșnind din dinți, să se întoarcă să își apere țara. Să vezi suferința din ochii copiilor care se uită după tații lor fără să știe dacă vor mai avea vreodată ocazia să îi strângă în brațe. Să vezi lacrimile din ochii femeilor care se despart de bărbații lor și, plângând, să plece în bejenie”, ne-a mai spus preotul Gabriel Cazacu.

Preotul Gabriel Cazacu, apel la mila creștină pentru refugiații din Ucraina

Mai mult, atrage el atenția, oamenii care ajung în România sunt, de multe ori, oameni neajutorați, lucru pe care l-a și văzut la Vama Isaccea, în momentul în care unul dintre feriboturi a adus copii cu probleme. ”A venit, la un  moment dat, și un feribot cu copii cu dizabilități care au nevoie de ajutor și de atenție specială. Cum să nu te implici și să rămân orb în fața războiului, să nu te revolte?”, mai spune, pentru FANATIK, preotul.

Refugiații din Ucraina, cei fugiți de războiul pornit de Rusia în inima Europei, trebuie să fie ajutați. Iar preotul Gabriel Cazacu susține că, acum, în perioada postului Învierii Domnului, cu toții trebuie să fim și mai solidari cu cei care trec prin clipe grele.

Vama Isaccea este tranzitată de sute de refugiați din Ucraina și este un loc în care oamenii care fug de război se pot simți în siguranță

”Au lăsat totul. De aceea și spun că trebuie, măcar pentru un moment, să ne punem în pantofii lor. Să ne gândim ce trăiesc ei. Că nu e deloc ușor să lase totul în spate, să lase siguranța unui cămin pentru a-și căuta adăpostul departe de casă.

”Să ne ajutăm aproapele și să îl alinăm, așa cum putem”

De aceea și îndemn pe toată lumea, mai ales acum, în perioada postului, să încerce să facă ceva pentru acești oameni. Să fim mai buni, să ajutăm. Să facem ceea ce, creștinește, trebuie făcut.

Să ne ajutăm aproapele și să îl alinăm, așa cum putem. Cu ce au nevoie, fie material, fie măcar cu o vorbă bună, cu o rugăciune pentru încetarea acestui război nedrept”, ne-a mai spus preotul Gabriel Cazacu.

În altă ordine de idei, mai spune preotul, acum, pe lângă ajutorul pe care îl putem oferi celor refugiați din Ucraina, este cazul să ne rugăm pentru sfârșitul cât mai grabnic al războiului. ”Trebuie să ne punem speranța în El, că se va sfârși acest război nedrept. Așa cu a spus și Patriarhul, Biserica Ortodoxă Română și-a exprimat solidaritatea cu Ucraina și ne rugăm pentru pace.

De altfel, voluntari, cu sutele, și oameni cu inima largă s-au implicat în sprijinirea campaniei umanitare derulate de BOR pentru refugiații din Ucraina  ajunși în România”, a mai spus, pentru FANATIK, preotul Gabriel Cazacu.

ADVERTISEMENT