News

Ce a făcut Diana Șoșoacă în Parlament în primele luni de mandat. Zeci de mii de lei pentru un singur proiect de lege

Senatoarea Diana Șoșoacă a elaborat un singur proiect de lege în cele șase luni de mandat, perioadă în care a încasat ca indemnizație de la Parlament o sumă de peste 65.000 de lei.
24.06.2021 | 18:01
Ce a facut Diana Sosoaca in Parlament in primele luni de mandat Zeci de mii de lei pentru un singur proiect de lege
Diana Șoșoacă a inițiat un singur proiect de lege în 6 luni, pentru care a primit indemnizaii de peste 65.000 de lei
ADVERTISEMENT

În pofida supraexpunerii mediatice de după ce a devenit senator al României, Diana Iovanovici-Șoșoacă are puține lucruri concrete cu care se poate lăuda în fața alegătorilor din județul Iași, circumscripția electorală în care a fost aleasă, pe listele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).

Activitatea legislativă a Dianei Șoșoacă s-a rezumat la numai două proiecte de lege (dintre care unul nu-i aparține) pe care și-a pus semnătura în sesiunea parlamentară februarie – iunie. La o indemnizație de 10.951 lei lunar, Șoșoacă va încasa în total 65.706 lei pe primele șase luni ale acestui an. Au fost luni în care indemnizația era ceva mai mare, întrucât Șoșoacă a fost și președinte al Comisiei de abuzuri.

ADVERTISEMENT

Însă acestea nu sunt singurele cheltuieli pe care statul român trebuie să le suporte în exercitarea mandatului de către extravaganta senatoare, acestora adăugându-se cheltuielile legate de transport, cazare și funcționarea biroului parlamentar.

Un singur proiect de lege scris de Diana Șoșoacă

Ca o modalitate de compensare pentru numărul redus de inițiative legislative, Șoșoacă are un număr ridicat de declarații, interpelări și întrebări adresate membrilor Guvernului, însă în interpelările și întrebările sale reia temele antivacciniste și conspiraționiste pe care le invocă și în aparițiile sale televizate. Practic, televiziunile de știri fac rating pe banii contribuabililor.

ADVERTISEMENT

Primul proiect pe care Diana Șoșoacă și-a pus semnătura este inițiat de fapt de către deputatul Ringo Dămureanu și care a primit semnături de susținere din partea grupurilor parlamentare ale AUR, deci și din partea senatoarei de Iași. Proiectul se află în procesul legislativ al Camerei Deputaților, iar faptul că va fi adoptat sau respins nu va avea niciun impact asupra vieții românilor obișnuiți având ca obiect de reglementare ordinea de precădere la ceremoniile oficiale, adică ordinea în care se poziționează demnitarii la defilări, depuneri de coroane de flori etc. Dămureanu a reclamat că reprezentanții celor două Camere și parlamentarii nu sunt incluși în ordinea de precădere, iar omisiunea ar trebui musai remediată.

Singurul proiect care a fost redactat cu adevărat de către Diana Șoșoacă este o inițiativă legislativă prin care sunt anulate amenzile aplicate de către poliție în timpul situației de urgență. Un proiect de lege asemănător a fost adoptat de către Senat încă din timpul legislaturii trecute și acum se află la Camera Deputaților. Acel proiect excepta de la anularea amenzii pe cei care au încălcat carantina și izolarea la domiciliu sau care au comis fapte care au dus la tulburarea liniștii și ordinii publice. În schimb, proiectul lui Șoșoacă ar duce la anularea tuturor contravențiilor din timpul stării de urgență, lucru care a fost observat și în avizul Consiliului Legislativ.

ADVERTISEMENT

Beneficiile calității de senator

Astfel, proiectul de lege pe care Șoșoacă l-a elaborat a costat statul român peste 65.000 de lei. Acestei sume i se adaugă diurna de deplasare încasată în aceste șase luni. Șoșoacă deține o locuință în București astfel că nu primește diurna de 2% din indemnizaţia lunară brută pentru participarea la lucrările Senatului. În schimb, primește diurna când se deplasează în circumscripția în care a fost aleasă, în județul Iași. De asemenea, îi sunt decontate cheltuielile de transport.

Alte cheltuieli sunt legate de organizarea cabinetului parlamentar. Senatul nu publică defalcat aceste cheltuieli pentru fiecare senator, ci pe județe, cu cheltuielile făcute de toți senatorii din acele circumscripție. În afară de Diana Șoșoacă, în județul Iași au mai fost aleși alți patru senatori. Aceștia au cheltuit, cumulat, în februarie, luna pentru care au fost prezentate datele cele mai recente, 116.000 lei pentru funcționarea celor cinci cabinete senatoriale din județ.

ADVERTISEMENT

„Masacrul” împiedicat de Șoșoacă

Șoșoacă ar putea invoca numărul mare de întrebări și interpelări, peste 40, adresate membrilor Executivului, ca modalitate de apărare a interesului cetățenilor. Însă acestea sunt redactate cam în același stil al cunoscutelor apariții TV ale senatoarei. Prezentăm mai jos o întrebare formulată în scris către ministrul de Interne:

La data de 21.03.2021, ora 20.15, în urma intervenției mele televizate la România TV, dl. colonel Brîncoveanu, adjunct al inspectorului genera al Jandarmeriei române, a dat ordin de retragere în cazărmi a trupelor care aveau muniție de război, rămânând doar muniția pentru armament individual și s-a ordonat să nu se deschidă focul. Cine a dat ordin de deschidere a focului și în ce condiții trebuia deschis acesta împotriva cetățenilor români care manifestau pașnic”.

Într-un document similar adresat miniștrilor de Interne, Sănătății și Mediului, Șoșoacă cere explicații legate de substanțele folosite de serviciul de salubritate din Iași pentru curățarea străzilor din oraș. Celor trei miniștri li se adresează nu mai puțin de 12 întrebări distincte pe acest subiect. Multe dintre interpelări sunt adevărate rechizitorii la adresa campaniei de vaccinare împotriva Covid-19.

 

ADVERTISEMENT