Costurile vizitelor președintelui Klaus Iohannis în străinătate au devenit un subiect de interes, după ce acesta a ales să nu dezvăluie costurile specifice ale unor turnee întreprinse anul trecut în Asia, Africa sau America de sud, unde presa a relatat despre avioanele de lux închiriate pentru aceste turnee.
După vizita al Washington de la începutul lunii mai, președintele Iohannis s-a pregătit de apropierea verii cu o vizită în Parcul Naţional Piatra Craiului cu prilejul Zilei Internaționale a Biodiversități. A fost o zi de lucru ușoară în așteptarea unei luni iunie plină de activități. Astfel, în primele zile din vară, șeful statului i-a primit la Cotroceni pe miniștri de externe ai Muntenegrului și Bosniei.
A urmat apoi primirea Președintelui Comitetului Olimpic Internațional, Thomas Bach, și o reuniune la ambasadorii statelor UE acreditați în țara noastră. Momentul cel mai important al lunii al fost participarea, la Riga, Letonia, la Summitul Formatului București 9 (B9).
Trebuie amintit că acest summit, organizat pe 11 iunie, venea în contextul în care Klaus Iohannis își anunțase, încă din luna martie, în mod oficial candidatura pentru postul de secretar general al NATO. Dacă șeful statului a făcut cu adevărat o campanie pentru a obține această funcție, ea nu se vede în vizitele oficiale ale acestuia, pentru că nouă zile mai târziu avea să-și anunțe retragerea din cursă.
Până atunci nu a mai fost decât o vizită la Bruxelles, la o reuniune informală a Consiliului European, urmată de vizita la Cotroceni a președintelui Republicii Italiene. Luna s-a încheiat cu o nouă vizită la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European.
Cele trei zile, echivalentul celor trei vizite peste hotare făcute de șeful statului, au costat aproape un milion de lei. Concret, este vorba de circa 918.000, în condițiile în care, potrivit datelor din execuția bugetară a Administrației Prezidențiale, pentru călătorii în străinătate la finalul lunii mai fuseseră cheltuiți 12,3 milioane lei, iar la finalul lunii iunie costurile urcaseră la 13,2 milioane lei.
Cele șapte vizite primite la Palatul Cotroceni se văd și în cheltuielile de protocol ale Administrației Prezidențiale, care au ajuns la finalul lunii iunie la 2,29 milioane lei, în creștere cu 300.000 lei față de luna mai.
În final, trebuie menționat că agenda președintelui pe luna iunie a inclus și votul la alegerile europarlamentare și cele locale din 9 iunie, dar și o reacție publică, două zile mai târziu, când s-a felicitat pentru formarea coaliției PNL-PSD. „Vă amintiți că a fost multă dezbatere dacă această coaliție e bună. Am primit un răspuns chiar de la alegători”, a spus șeful statului, într-o declarație de presă.
Luna iulie a avut două evenimente majore în agenda președintelui României: participarea la Summit-ul NATO de la Washington, eveniment important unde organizația sărbătorea 75 de ani de la înființare, și vizita la Paris, la deschiderea Jocurilor Olimpice.
Luna iulie începe pentru șeful statului, în mod tradițional, cu recepția oferită de Ambasada SUA la București cu ocazia zilei naționale a Statelor Unite. Urmează apoi, începând cu 9 iulie, 3 zile la Summit-ul NATO unde șeful statului semnează alături de președintele Volodimir Zelenski Acordul privind cooperarea în domeniul securității între România și Ucraina.
După acest eveniment important urmează, în 17 iulie, primirea la Cotroceni a Echipei Olimpice a României înaintea participării la Jocurile Olimpice de la Paris urmată, în 18 iulie, de o vizită în Marea Britanie, la reuniunea Comunității Politice Europene de la Palatul Blenheim, Oxfordshire.
Din 25 iulie Klaus Iohannis este la Paris unde participă la mai multe evenimente cu prilejul Jocurilor Olimpice Paris 2024. În 25 iulie participă la un eveniment organizat de Ambasada României iar în 26 iulie la deschiderea jocurilor și la recepția oferită de președintele Emmanuel Macron. Practic, agenda președintelui este ocupată două zile cu aceste evenimente.
Cele trei vizite în străinătate din această lună duc cheltuielile Administrației Prezidențiale cu călătoriile peste hotare la suma de 17,5 milioane lei. Concret, vorbim de o creștere cu 4,23 milioane lei. Și cheltuielile de protocol și reprezentare cresc de la 2,29 milioane la 3 milioane lei.
Pentru luna august, agenda președintelui Iohannis a fost mult mai liberă. Spre deosebire de lunile anterioare nu a mai existat nicio vizită externă, șeful statului având doar două evenimente.
Este vorba despre participare la Întâlnirea Internațională a Sașilor, de la Sibiu, din data de 3 august, acolo unde a ținut un discurs, și participarea tradițională, de 15 august, la festivitățile organizate de Ziua Marinei Române la Constanța. Un raport privind cheltuielile din această lună vom avea după 1 septembrie.