News

Ce a făcut primul bărbat monitorizat cu brăţară electronică în România. Polițiștii au intervenit prompt

Polițiștii din Capitală au intervenit recent în cazul primei persoane monitorizate cu brăţară electronică în România și care a încercat să scape de dispozitivul de urmărire.
06.10.2022 | 15:04
Ce a facut primul barbat monitorizat cu bratara electronica in Romania Politistii au intervenit prompt
A încercat să-și taie brăţara electronică de monitorizare și acum riscă să fie arestat preventiv. Foto: canva.com
ADVERTISEMENT

Prima persoană din România căreia poliţiştii i-au montat o brăţară electronică de supraveghere în urmă cu doar câteva zile este cercetată pentru violenţă domestică.

Cum a încercat să scape de brățara electronică de monitorizare

Motivând că se simțea umilit din cauza dispozitivului, el a tăiat brățara. Sistemul de securitate al dispozitivului a fost activat, astfel că oamenii legii au aflat rapid despre intențiile individului cercetat după şi-a agresat iubita pe o stradă din Sectorul 5.

ADVERTISEMENT

În această dimineaţă, în jurul orei 3:30, poliţiştii din cadrul Secţiei 19 Poliţie au fost sesizaţi, prin sistem 112, cu privire la faptul că la o adresă din Sectorul 5 al Capitalei s-a semnalat o alertă privind distrugerea unei brăţări de monitorizare de către un bărbat.

Deplasându-se la faţa locului, poliţiştii au stabilit că bărbatul, căruia i-a fost montată brăţara de monitorizare la începutul acestei luni de către poliţişti din cadrul Secţiei 17, ar fi folosit un obiect tăietor-înţepător pentru a tăia dispozitivul de localizare, însă nu a reuşit”, se arată în comunicatul remis de reprezentanții Poliţiei Capitalei.

ADVERTISEMENT

Riscă o pedeapsă grea după gestul pripit

După ce a fost luată legătura cu procurorii, polițiștii l-au reținut pe bărbat pentru încălcarea Ordinului de Protecţie Provizoriu şi distrugere. În continuare, acesta riscă să fie arestat preventiv din cauza faptului că nu a respectat măsurile de supraveghere.

În acest caz, de cercetări se ocupă polițiștii Secţiei 19, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5. Altfel, amintim că încă din urmă cu cinci zile se anunța că Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME) va fi funcţional Bucureşti, dar şi în judeţele Iaşi, Mureş şi Vrancea.

ADVERTISEMENT

Conform legilor în vigoare, în perioada octombrie 2022 – decembrie 2025, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecţie provizoriu, ordinului de protecţie şi ordinului european de protecţie, se poate dispune monitorizarea electronică cu dispozitivele de supraveghere electronică.

Monitorizarea electronică în sistem pilot va fi aplicată în trei etape. În prima etapă sunt incluse Bucureştiul și județele Iaşi, Mureş şi Vrancea. Din 2024, în a doua etapă, măsura se va aplica în judeţele Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Covasna, Giurgiu, Galaţi, Harghita, Ilfov, Mehedinţi și Neamţ.

ADVERTISEMENT

La fel se va întâmpla în Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea şi în a treia – în judeţele Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Olt, Suceava, Timiş şi Tulcea.

 

ADVERTISEMENT