News

Ce a făcut Regele Mihai pentru România. Adevăruri care au rămas în istorie

Au trecut cinci ani de la moartea Regelui Mihai, care se stingea în Elveția pe 5 decembrie 2017, la vârsta de 96 de ani.
05.12.2022 | 09:00
Ce a facut Regele Mihai pentru Romania Adevaruri care au ramas in istorie
Regele Mihai, adevăruri nespuse.
ADVERTISEMENT

Iubit de unii, urât de alții, Regele Mihai a fost o personalitate marcantă a istoriei românești. Deși a trăit aproape 100 de ani, se poate spune că destinul său a fost tragic, fiind forțat să părăsească țara pe care o conducea și, spun faptele sale, o iubea nespus.

De ce a abdicat Regele Mihai I

Povestea regelui începea la vârsta de șase ani, când Mihai devenea suveranul țării. Tatăl său, Carol al II-lea, a preferat să abdice pentru a fi alături de amanta sa Elena Lupescu, astfel că țara era aruncată în haos.

ADVERTISEMENT

După ani și ani, în 1940, Regele Mihai devine cu adevărat monarh cu drepturi depline, deși era un adolescent. Vremuri tulburi, când puterea era împărțită între Mișcarea Legionară și Mareșalul Antonescu, anii din perioada celui de-al Doilea Război Mondial nu au fost blânzi cu Regele Mihai.

Abdicarea sa a venit pe 30 decembrie 1947, într-un mod natural, după ce Rusia a câștigat în Europa Marele Război. O abdicare forțată, sub amenințarea armei, însă o abdicare pe care regele a fost nevoit să o accepte.

ADVERTISEMENT

Cu toate că nu a fost amenințat el într-un mod direct, comuniștii i-au transmis că vor executa circa 1000 de studenți care se aflau în închisorile comuniste pentru că s-au opus noului regim. Alegerea regelui a fost dificilă, însă nu putea fi altă variantă.

Ce au făcut în exil Regele Mihai și familia lui

Cu toate că există mitul că familia regală a plecat cu averi mari din România, se pare că viața în exil a fost sărăcăcioasă, regele fiind nevoit să muncească pentru a trăi.

ADVERTISEMENT

În toți acești ani, aflat în exil forțat, regele a avut șapte locuințe stabile alături de familia sa, însă în majoritatea a locuit ca invitat sau cu chirie. Din cele șapte, doar una a fost achiziționată de familia regală.

Din 50 de ani de exil 44 i-a petrecut în Elveția, reușind să se întoarcă în România doar în 1997.

ADVERTISEMENT

Ce rol a avut Regele Mihai I în reconstrucția României

Regele Mihai s-a luptat din toate puterile să se opună instaurării comunismului în România. A refuzat să semneze acte ale guvernului Petru Groza și a făcut deseori grevă. După trei ani de ”luptă”, nu a avut de ales și a fost forțat să abdice.

După 1989, după căderea comunismului, regele a vrut să se întoarcă în țară, însă blocat de autoritățile de atunci. Cetățenia română îi era recunoscută pe 21 februarie 1997, fiind pierdută prin decizia guvernului comunist din 22 mai 1948.

Istoricii sunt de părere că Regele Mihai a jucat un rol decisiv în democratizarea României, susținând aderarea țării noastre la NATO sau în UE. Prin influența sa, se poate spune că Regele Mihai a vegheat din umbră soarta unei țări pe care ar fi putut să o conducă dacă nu ar fi fost înlăturat de Armata Roșie.

ADVERTISEMENT
Tags: