Dacă în trecut reprezenta o adevărată plăcere pentru oamenii care iubeau muntele, acum traseul Jepii Mici propune porțiuni parcă desprinse din filmele de groază. Exploatările forestiere au transformat totul și situația a devenit una critică. Astfel, într-o postare distribuită de pagina Orașului Bușteni, o femeie a tras un semnal disperat de alarmă. Aceasta a postat o imagine cu felul în care se prezintă drumul.
Traseul Jepii Mici urcă din Bușteni pe Valea Jepilor până pe Platoul Bucegilor, la Cabana Caraiman aflată la o altitudine de 2025 metri. În general, urcarea pe Jepii Mici era una anevoioasă, poteca fiind abruptă, îngustă și accidentată. Mai mult decât atât, există porțiuni expuse care sunt asigurate cu lanțuri sau cabluri fixate în stâncă.
În mod categoric, drumeția nu este una recomandată celor nepregătiți, începătorilor sau persoanelor neechipate corespunzător. Mai ales că, între timp, starea traseului a devenit una și mai proastă după ce s-au tăiat bucăți întregi de pădure în zonă.
„Exploatări forestiere la ieșirea din traseul Jepii Mici, ne mai mirăm că năvălesc apele în Bușteni? Mai sus puțin, îmi pare rău că nu am făcut poză, o groapă mare cu apă care are adâncimea cred de un metru, ferească Dumnezeu să scape acolo un copil!”, a notat cea care a scos în evidență situația.
Mai mulți oameni s-au arătat surprinși de felul în care a ajuns traseul. „Așa arată pădurea în Bușteni, înainte era o plăcere să te plimbi, acum nu mai poți din cauza acestor tranșee, mai mari ca cele din 1916. Trebuie să facem ceva, să oprim acest dezastru”, a spus și Ioana Ungureanu.
„Ce mama naibii tot exploatează forestier nesimțiții ăia?…Nu se lasă până nu chelesc toate pădurile…nu-i oprește nimeni?”, s-a întrebat și Răzvan Balaji. „La noi, românii, nu pandemia Covid 19 ne pune capac, ci prostia și lăcomia”, a continuat Vik Enea.
De altfel, FANATIK a atras atenția AICI despre problema mai amplă a marcajelor turistice de pe traseele pe munte. Oamenii s-au plâns că drumețiile montane au devenit chiar periculoase în zonele în care există tăieri masive de pădure.
Concret, în Bușteni, punct de plecare al mai multor trasee pe munte, unele dintre ele accesibile și celor neinițiați, gen Cascada Urlătoare, Gura Diham sau Poiana Izvoarelor, situația pare că a devenit fără rezolvare.
Pasionații de munte au avertizat că tăietorii de lemne n-au stat o clipă pe gânduri și au pus la pământ chiar și copaci care aveau marcaje turistice. Nu ar fi o întâmplare în condițiile în care de pe unii dintre pomi au dispărut subit anumite semne tocmai pentru a putea fi retezați.
Situația de la Busteni este confirmată de mai multă lume. Marius Sterpu a scris și el că: „subscriu, am coborât cu bicicleta pe acolo acum o lună, e dezastru. Risc mare de zgâriere și accidentare pentru a ocoli doborăturile. Pe drumurile de tractor nu se prea poate merge”.
De remarcat că traseul pe Jepii Mici necesita oricum o atenție sporită pentru a nu pierde marcajul. Conform experților, dacă încă e zăpadă pe traseu, unele semne turistice pot fi acoperite, iar variantele ocolitoare pot devia mai mult sau mai puțin de la traseul marcat. De altfel, pe timpul iernii acesta este închis.
Specialiștii spun că Jepii Mici reprezintă un traseu pe care trebuie să îl faci mai ales dacă vrei să înveți să îți controlezi frica de înălțime. După aceea se poate trece la trasee mai dificile, precum creasta Pietrei Craiului.
Exploatările forestiere ar putea să schimbe definitiv situația. Cei de la Salvamont atrag atenția tuturor și readuc aminte că pe munte este nevoie în primul rând de un echipament adecvat. De altfel, ultimul sfârşit de săptamână a fost unul aglomerat. În numai două zile, salvatorii au intervenit în nu mai puţin de şapte cazuri. Opt turişti implicaţi în accidente diferite au fostcoborâţi de pe munte.