News

Ce a găsit un bărbat din Sibiu îngropat lângă o stâncă aflată în Podul Dracului. Nu i-a venit să creadă, a anunțat imediat autoritățile

Un bărbat din Sibiu a găsit îngropat lângă o stâncă aflată în Podul Dracului din Miercurea Sibiului o comoară veche de peste 1.600 de lei, după care a alertat autoritățile.
02.06.2023 | 21:20
Ce a gasit un barbat din Sibiu ingropat langa o stanca aflata in Podul Dracului Nu ia venit sa creada a anuntat imediat autoritatile
Ce a găsit un bărbat din Sibiu îngropat. Descoperire șocantă. Foto: Youtube
ADVERTISEMENT

Sibianul pasionat de istorie a dat de o comoară veche de 1.600 de ani care conține monede de pe vremea Împăratului Constantin al II-lea. Comoara a ajuns acum în grija Direcției Județele pentru Cultură Sibiu. Comoara constă mai exact în 132 de monede și obiecte de dimensiuni mici.

Ce a găsit un bărbat din Sibiu îngropat

Conform Ora de Sibiu, sibianul care a descoperit comoara se numește Florin Dragoș și a reușit să dezgroape această comoară cu ajutorul unui detector de metale. “Fratele meu, și-a făcut acum o săptămână autorizație pentru detectorul de metale pe care și l-a cumpărat și de vreo două zile a fost pe lângă Apoldu de Sus, pe undeva pe lângă linia ferată, lângă Podul Dracului cum i se spune pe aici.

ADVERTISEMENT

Și acolo, punându-se în locul celor care au ascuns comoara, s-a gândit că undeva pe o stâncă, ar putea să fie ceva îngropat și când s-a urcat acolo a început să sune aparatul, iar când a săpat a găsit prima monedă. El mai era cu cineva și a zis să mai sape ca să mai găsească una pentru persoana respectivă și când a mai săpat puțin a scos un pumn plin de monede. În total au fost găsite 132 de obiecte”, a explicat Samuel Dragoș, fratele exploratorului.

Cercetătorii au stabilit că monedele au 1.693 de ani vechime, însă angajații Direcției Județene de Cultură Sibiu vor supune unei analize amănunțite aceste monede, pentru a afla mai multe despre ele. La o primă vedere monedele par a fi din timpul domniei Împăratului Constantin al II-lea, însă momentan nu se știe care e valoarea lor.

ADVERTISEMENT

“Încă nu s-a făcut evaluarea, dar au zis că este ceva foarte important, sunt din anul 330, din vremea Împăratului Constantin al II-lea. A fost găsită împreună cu monedele și catarama de la pantalonii care îi aparțineau împăratului, așa au zis la Muzeu. A fost prima comoară pe care a găsit-o, în rest a mai găsit bucăți de fier, sârmă, conserve. El întotdeauna a fost pasionat de astfel de lucruri. Se ocupă și de sculptură cu drujba, e tipul mai artistic de la noi din familie, e singurul care a luat talentele acestea, sculptură, pictură și este pasionat și de istorie și din aceste motive și-a luat detectorul de metale”, completat Samuel Dragoș pentru sursa citată.

O întâmplare similară a avut loc în Olanda, unde un pasionat de istorie a găsit o comoară medievală veche de peste 1.000 de ani, cu ajutorul unui detector de metale. Tezaurul respectiv conține cercei și brățări din aur, precum și 39 de monede. Lorenzo Ruijter, cel care a descoperit comoara, a ținut totul secret timp de doi ani, conform autorităților.

ADVERTISEMENT

Descoperirea a fost făcută în orașul olandez Hoogwoud, tot cu ajutorul unui detector de metale. ”A fost un sentiment deosebit să descopăr ceva atât de valoros, nici nu-l pot descrie. Nu mă așteptam să găsesc vreodată așa ceva”, a declarat istoricul, care de mai bine de 10 ani caută comori fără să găsească niciodată ceva asemănător.

Bărbatul a ținut secretă descoperirea timp de doi ani, însă a făcut-o cu acordul Muzeului Național al Antichităților, pentru că angajații de aici au avut nevoie de timp pentru a investiga obiectele din comoară. În cele din urmă au ajuns la concluzia că bijuteriile au fost îngropate cândva în 1250, deși ar fi cu 200 de ani mai vechi.

ADVERTISEMENT

”Bijuteriile de aur din acea perioadă sunt extrem de rare în Olanda”, a transmis muzeul într-un comunicat. Istoricii spun că la jumătatea secolului al 13-lea a avut loc un război între două regiuni olandeze, iar Hoogwoud ar fi fost în centrul luptelor. Ruijter crede că această comoară a fost îngropată de o persoană importantă a vremii, pentru a le proteja în acele vremuri tulburi. Oficial, comoara va rămâne în proprietatea lui Lorenzo Ruijter, însă acesta a decis să o împrumute muzeului, pentru ca toți pasionații de istorie să o poată admira.

ADVERTISEMENT
Tags: