News

Ce a găsit un bărbat într-un sac de cartofi pe care l-a luat din târg! „Și vă întrebați de ce nu cumpără lumea de la români”

Ce a găsit un român într-un sac de cartofi pe care l-a luat din târg și pe care l-a desfăcut sub privirile uimite ale prietenilor
03.07.2021 | 13:34
Ce a gasit un barbat intrun sac de cartofi pe care la luat din targ Si va intrebati de ce nu cumpara lumea de la romani
Un român s-a supărat pe fermieri după ce, spune el, a fost înșelat în urma achiziționării a doi saci de cartofi. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Se înmulțesc acuzele la adresa fermierilor! După ce FANATIK a relatat povestea bărbatului șocat de ce a găsit într-o roșie cumpărată din Piața Obor, vezi întreaga poveste AICI, acum a venit rândul unui intermediar să-i acuze în termeni duri pe legumicultori. Omul spune că a mers în târg de unde a dorit să achiziționeze doi saci de cartofi românești.

După câteva negocieri, bărbatul a bătut palma, a luat marfa și a mers liniștit acasă. Împăcat cu afacerea făcută, acesta a vrut să scoată cartofii din saci și să-i așeze în rafturile magazinului pe care îl deține. Nu mică i-a fost mirarea atunci când a desfăcut sacii de rafie.

ADVERTISEMENT

Ce a găsit un român într-un sac de cartofi pe care l-a luat dintr-un târg!

Concret, bărbatul a observat cum din doi saci plini cu cartofi a rămas cu foarte puțină marfă. Încet, dar sigur, lângă el a strâns o grămadă de pământ. Nervos pentru că a fost înșelat la cântar, acesta nu a ezitat și le-a bătut obrazul legumicultorilor.

Bărbatul spune că a rămas cu prea puțini cartofi pentru banii pe care i-a plătit fără să stea pe gânduri. Mai mult decât atât a făcut și poze pentru a arăta tuturor pățania lui și pentru a-i pune în temă și pe ceilalți cumpărători.

ADVERTISEMENT

„Astăzi am cumpărat doi saci de cartofi românești pentru magazin, cînd i-am desfacut SURPRIZĂ. Și vă mai întrebați de ce nu cumpără lumea de la români”, a notat bărbatul pe o rețea de socializare în dreptul imaginilor.

Imaginile cu ce a găsit românul în sacii de crtofi. Sursa foto – Facebook

Postarea sa a stârnit mai degrabă furie printre fermieri. Astfel, prea puțini i-au dat dreptate bărbatului în ciuda faptului că rândurile sale au fost comentate de sute de oameni. Reacțiile n-au întârziat să apară și n-au fost deloc pe placul mușteriului.

ADVERTISEMENT

Acuze dure ale fermierilor români

Legumicultorii l-au taxat imediat pe intermediar și i-au transmis că dacă ar fi avut și certificat de producător și n-ar fi fost paralel de agricultură ar fi știut de ce a avut pământ în sacii cu cartofi. „Aș vrea să văd cum scoți cartofi curați din pământ după atâta ploaie, din noroi. Să multimim Domnului că s-au făcut. Cumpărați din supermarket spălați, tratați și o să fiți mulțumiți. Luați la plasă ca se scutură pământul”, i-a zis un fermier.

„Acum sunt ploi foarte multe. Daca le rodeau sau le spăla, atunci cartofii se păstrau doar 2 zile. Deci omul nu v-a făcut niciun rău. Chiar dacă ați achitat 2 kg de pămînt, oricum producția dvs o puteți folosi sau păstra mai mult timp. Producătorul s-a gândit ca dvs să nu pierdeți. Dar a rămas vinovat. Dacă vii spală se stricau repede. Daca îi rodeau de glod, atunci nimeni nu cumpăra cartofi deteriorati”, a adăugat un altul.

ADVERTISEMENT

„Nu te supăra că îți spun, dar cartoful crește în pământ și de o lună de zile ne luptăm cu ploile așa că scoatem cartofii cum putem. Normal că au pământ, dacă ar fi fost spălați până seară ar fi fost stricați jumate din ei. Sunt din zona cu cartofi și nu știți cât de supărați suntem că nu reușim să scoatem cartofii, să putem planta varza, dar voi ăștia care cumpărați cu 50 de bani kg și îi vindeți cu 1,50-2 lei kg nu vreți pământ pe cartofi. Poate descoperiți vreo metodă să crească în pom cartofi”, i-a transmis un alt legumicultor.

„Să nu exageram că nu a cântărit nimeni pământul omului cu postarea, dar din ce se vede nu este mai mult de 2,3 kg cel mult. Acum depinde, noi avem și scăzământ la sacul de cartofi. Acum omul știe ce a făcut, dar de profit nu zice nimeni nimic că ia de la noi pe 50-60 de bani și vinde cu 2-3 lei kg.

Așa că știți, vorba aia pierzi, câstigi, negustor te numești. Eu îi propun domnului să vină o zi la scos cartofi și contracost să primească 5 saci de cartofi, dar cred că o sa dea faliment. Bai ce oameni, trebuia să le faca duș cartofilor…aveati preferință de gel sau șampon…heloo, cartofii nu cresc în pom și e normal să fie pământ ”, au continuat acuzele.

Câți cartofi importă România anual

Vă readucem aminte că, potrivit ultimelor date, România cheltuie anual peste 60 de milioane de euro pentru a cumpăra cartofi din import. Culmea, ar putea foarte bine să-i producă în ţară, conform ministrului Agriculturii, Adrian Oros.

„Astăzi după datele APIA avem o suprafaţa reală cultivată cu cartofi este de 28.000 de hectare, iar producţia internă de cartofi acoperă după spusele celor de la Covasna maximum 40% din consum, restul de până la 60% din consum importăm.

În 2019, deficitul balanţei comerciale la cartofi era undeva de 64 de milioane de euro. Practic, noi ca ţară, cheltuim 64 de milioane de euro pentru a cumpăra cartofi pe care i-am putea produce la noi în ţară. Consumul de cartofi pe cap de locuitor este de aproape 100 de kilograme pe an”, a spus Adrian Oros.

Piaţa cartofilor din România se ridică la 1,4 miliarde de euro, în condiţiile în care importul de cartofi congelaţi a ajuns şi el la peste 86.000 de tone. Atenţie, plătim 721 dolari pentru fiecare tonă în parte.

Un alt detaliu important este acela că producţia de cartofi obţinută în 2020 a trecut uşor de două milioane de tone, însă a consemnat o scădere faţă de anul precedent cu aproape 21%, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

ADVERTISEMENT