O femeie a fost oprită la Vama Siret după ce a încercat să introducă ilegal o vioară Stradivarius, în valoare de 6-7 milioane de euro. Vameșii ucraineni au împiedicat exportul.
Pe 9 iulie 2024, vameșii ucraineni de la Vama Siret au împiedicat exportul ilegal în România, al unei viori din 1713 semnate de Antonius Stradivarius, scrie UNN.
Viorile Stradivarius sunt extrem de rare, cu doar aproximativ 600 de exemplare rămase în lume, și sunt considerate veritabile tezaure, cu prețuri ce pot ajunge la câteva zeci de milioane de euro.
La un punct de control, în portbagajul unei mașini, polițiștii de frontieră au descoperit vioara inscripționată „Antonius Stradiuarius Cremomentis Faciebad Anno 1713”. Autoritățile ucrainene au ridicat instrumentul și l-au trimis spre examinare pentru a confirma autenticitatea și valoarea sa istorică.
Instrumentul ar putea avea valoare istorică, potrivit autorităților ucrainiene. O vioară Stradivarius costă cel puțin 6-7 milioane de euro, dar au existat exemplare care s-au vândut și cu zeci de milioane de euro, potrivit estimărilor bazate pe prețurile de vânzare.
În 2023, o vioară intitulată „Regina Orchestrei” a fost găsită într-un autobuz care urma să intre în Republica Moldova. Polițiștii de frontieră din regiunea Odessa au interzis ca vioara semnată de maestrul italian Antonio Stradivari să fie dusă în străinătate, potrivit Realitatea.md
„Regina orchestrei” a fost găsită într-un autobuz obișnuit din Ucraina, iar acest eveniment a fost raportat de Serviciul de Frontieră al statului vecin.
Vameșii și polițiștii de frontieră ai detașamentului Belgorod-Nistru au împiedicat exportul cunoscutei viori semnate de către maestrul italian Antonio Stradivari, realizată în 1730.
După informațiile date de polițiștii de frontieră, instrumentul de renume mondial nu are proprietar. În autobuzul în care a fost găsită, se aflau doar o femeie și doi șoferi străini, care au explicat că această vioară, care probabil are valoare istorică sau culturală, a fost transmisă.
Antonio Stradivari a creat aproape 2,5 mii de instrumente unice, dar doar aproximativ 650 de articole au supraviețuit până în prezent.