News

Ce a pățit un patron din România care a adus muncitori din Asia: “M-a sunat că moare de foame pe stradă”

Un patron din România a ajuns într-o situație fără precedent. A adus mai mulți muncitori din Asia, însă unul dintre el a decis să ”fugă”. Ce s-a întâmplat cu restul?
02.03.2023 | 23:58
Ce a patit un patron din Romania care a adus muncitori din Asia Ma sunat ca moare de foame pe strada
Ce a pățit un patron din România care a adus muncitori din Asia. Sursă foto: captură Pro Tv / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Numărul muncitorilor din afara Uniunii Europene a tot crescut în ultimii ani. Iar odată cu el a crescut și numărul celor care aleg să plece din România în mod ilegal și să se ducă spre vestul continentului, unde salariile sunt mult mai mari.

Ce fac unii angajații din Asia care ajung în România

Nu puțini sunt angajatorii din România care au ajuns în astfel de situații. Aceștia s-au orientat spre angajați din Asia, care din păcate doar vin în România pentru a încasa câteva salarii, iar mai apoi pleacă într-o alături țară, angajatorii find nevoiți să caute alte persoane, iar evident că acest lucru vine și cu costuri.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pentru a aduce angajați din străinătate, mai exact din țări precum Nepal ori Sri Lanka, un patron poate să aștepte chiar și până la șase luni de zile și nimănui nu îi convine acest lucru. Cât costă să aduci un angajat din străinătate? Conform stirileprotv.ro, un angajator plătește în jur de 700 de euro pentru un lucrător din afara Uniunii Europene.

Ce intră în această sumă? Taxele către instituții, traducerile, legalizările și evident și procentul pe care agenția de recrutare ajunge să îl primească. Iar angajatul mai primește și el un salariu, care în general se situează în jurul a 500 de euro, la care se mai adaugă și mâncarea.

ADVERTISEMENT

Un angajator din România a trăit pe pielea lui o experiență neplăcută. Al Dabeek Kamal a adus mai multe persoane din străinătate la final lunii decembrie. Era vorba despre 15 oameni, care ajunși în aeroport, la București, au fugit până să ajungă la fabrică.

Ce a pățit un angajator român după ce a adus în țară mai mulți angajați străini

De asemenea, o altă situație revoltătoare a fost cea în care un angajat străin a fugit de la fabrică de unul singur. Mai apoi, după o lună de zile, acesta și-a sunat angajatorul, din Italia, rugându-l să îl ia înapoi la muncă pentru că nu are bani pentru a mânca.

ADVERTISEMENT

”De exemplu, eu acum am adus chiar oameni în luna decembrie, trebuia să vină pentru mine personal 15 oameni. Din aeroport, din București, au fugit. Deci nu au apucat să ajungă la mine la fabrică, din aeroport. Am un angajat care a fugit acum o lună singur, din Italia m-a sunat ca să-l iau înapoi la lucru, că moare de foame pe stradă”, a povestit angajatorul, potrivit stirileprotv.ro.

Iar astfel de povești sunt foarte bine cunoscute pe piața muncii din România. Spre exemplu, un muncitor care a ales să rămână în țara noastră este conștient de ceea ce fac unele persoane. Lhakpa Tenji Lama a venit în România cu soția sa, dar și cu cei doi copii, devenind ulterior liderul comunității de nepalezi.

ADVERTISEMENT

Aceasta a dezvăluit că nenumărați prieteni de-ai săi au plecat din România în mod ilegal, însă muncesc la negru în alte țări acum. ”Am câțiva prieteni din Nepal care au plecat de aici în mod ilegal, care au fugit din România în alte țări. Ei câștigă mai mulți bani în țările din Schengen decât în România, bani prin muncă la negru”, a povestit acesta.

ADVERTISEMENT
Tags: