News

Ce a predicat Arsenie Boca la slujba de Înviere în urmă cu 70 ani!

19.04.2020 | 08:02
Ce a predicat Arsenie Boca la slujba de Inviere in urma cu 70 ani
În urmă cu 70 de ani, Arsenie Boca a predicat la Slujba de Înviere, iar cuvintele rostite par mai actuale ca oricând. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Duminică, 19 aprilie, credincioșii ortodocși din România și din întreaga lume cinstesc cum se cuvine Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, cea mai veche și importantă dintre sărbătorile de peste an. Această zi ne aduce pacea, liniștea sufletească și speranța de care aveam atât de mare nevoie în vremurile tulburi pe care le trăim. Chiar dacă nu vom putea să strângem toată familia în jurul mesei ca în fiecare an, nimeni și nimic nu ne împiedică să le transmitem toate gândurile bune și să ne rugăm pentru sănătatea lor și a semenilor noștri greu încercați din pricina bolii care a cuprins întreaga lume.

Ce a predicat Arsenie Boca la Slujba de Înviere. Au trecut 70 de ani, dar cuvintele rostite sunt cât se poate de actuale

Pentru primii creştini, Moartea Domnului sau Paştile Crucii era zi de întristare în care se ţinea post prelungit până în ziua Învierii, iar noaptea Paştelui era petrecută în biserici în priveghere şi rugăciune. Precum în zilele noastre, momentul Învierii era întâmpinat cu cântări de bucurie şi cu lumină. Sărbătorirea Paştelui se prelungea o săptămână întreagă, săvârşindu-se în fiecare zi Sfânta Liturghie, la care toţi credincioşii se împărtăşeau cu Sfintele Taine ale lui Hristos.

ADVERTISEMENT

În cuvântarea rostită în timpul Slujbei de Învivere, Arsenie Boca îndemna la rugăciune și la ascultare și îi sfătuia pe credincioși să nu se teamă de moarte, pentru că aceasta trebuie văzută ca o înviere, nicidecum ca o năpastă. Au trecut 70 de ani de atunci, însă cuvintele sale par mai actuale ca oricând, în condițiile în care omenirea se confruntă cu una dintre cele mai mari amenințări din întreaga sa istorie.

Ce spunea Arsenie Boca în urmă cu 70 de ani, la Slujba de Înviere

Aceasta se petrece în viaţă prin neîncetata lepădare de sine, prin crucea noastră cea de fiecare zi – cât abia de rămân zile neumbrite de tristeţe – şi desăvârşit se biruie prin moarte. Asa se restabileşte temelia cea străveche.

ADVERTISEMENT

Prin moartea pe cruce trupul se purifică şi ajunge expresie şi mijloc direct al Duhului dumnezeiesc, devine adevărat trup spiritual al Dumnezeului – Om, înviat. Tot aşa şi noi, ne rugăm lui Dumnezeu să ne curăţească viata de întinăciune.

El ne trimite câte-o răstignire în fiecare zi, câte-o săptămână a patimilor, câte-o viaţă pe cruce, iar noi, în nepriceperea noastră, neştiind căile lui Dumnezeu, ne rugăm mai cu foc să ne scape de cruce. Iisus n-a făcut aşa; nici noi să nu facem. S-ar putea spune că Iisus S-a născut pe cruce. Toata viaţa lui Iisus a fost ca atare.

ADVERTISEMENT

Iar din cea mai grea cruce: moartea, a izbucnit şi biruinţa cea mai mare: Învierea sau omorârea morţii. Căci Iisus o biruise în viaţă; iar cu moartea Sa, cea de bună voie a biruit-o şi pentru toţi oamenii, de la începutul până la sfârşitul lumii.

Cu Învierea lui Iisus avem chezăşia că vom învia şi noi, ca Iisus, căci El e începătorul, pentru noi, în toate. Altă mărturie a veşniciei noastre, mai tare ca aceasta, nu ne-a dat nimeni. Poate că tocmai fiindcă e cea mai tare, uluieşte obişnuitul în care dormim, şi poate tocmai de aceea nu îndrăznim să credem în învierea noastră. Iar fară această credinţă, viata noastră parcă n-are sens, nici scop în sine, tare-i decolorata şi neliniştită.

ADVERTISEMENT

Creştinismul se întemeiază şi dăinuieşte pe Întemeietorul său: pe Învierea Lui din morţi, ultimul cuvânt. Noi suntem care de obicei cădem din creştinism, iar nu creştinismul. Noi cădem, nu Iisus. Minciuna iudeilor n-a surpat Învierea lui Iisus. Dumnezeu nu cade. Dar căzând noi din creştinism ni se pare că a căzut crestinismul, ni se pare că a căzut altcineva, nu noi”, a predicat părintele Arsenie Boca în 1950.

ADVERTISEMENT