Sport

Ce a remarcat Ionuț Lupescu, observator tehnic, la semifinala Spania – Franța 2-1: “Fantastic!”

UEFA a publicat o parte din raportul făcut de cei trei observatori tehnici, printre care s-a aflat și Ionuț Lupescu, de la meciul Spania – Franța.
10.07.2024 | 17:18
Ce a remarcat Ionut Lupescu observator tehnic la semifinala Spania  Franta 21 Fantastic
Ionut Lupescu a remarcat cum au conlucrat Jesus Navas si Lamine Yamal FOTO colaj fanatik
ADVERTISEMENT

Spania a câștigat duelul cu Franța, din semifinalele Campionatului European, și a obținut biletele pentru marea finală de duminică. Ibericii au avut în puștiul Lamine Yamal cel mai bun fotbalist de pe teren și autor al unui gol de generic.

Veteranul de 38 de ani a conlucrat perfect cu puștiul de 16 ani

Observatorii tehnici ai UEFA pentru acest meci au fost Ionuț Lupescu, David Moyes și Aitor Karanka. Ei au notat în raportul oficial că s-au bucurat să vadă un jucător de 38 de ani, Jesus Navas și unul de 16 ani, Lamine Yamal, conlucrând perfect, în ciuda diferenței de vârstă.

ADVERTISEMENT

Acțiunile Spaniei pe partea stângă au fost o caracteristică obișnuită în cursa spre finala UEFA EURO 2024. La meciul din semifinale momentele decisive au venit însă de pe cealaltă parte a terenului.

Cei trei observatori UEFA au evidențiat munca lui Yamal cu Jesús Navas. Fundașul de 38 de ani, înlocuitorul lui Dani Carvajal, suspendat, a colaborat impresionant cu adolescentul din fața sa.

ADVERTISEMENT

Prezența lui Navas în poziții avansate, i-a permis lui Yamal să pătrundă mai mult în interior, față de meciurile anterioare. Așa a ieșit și golul egalizator al Spaniei.

Dacă Didier Deschamps, selecționerul Franței, a considerat că jucătorii săi erau “prea departe” de marcator, grupul de observatori tehnici ai UEFA a oferit un superlativ clar: “fantastic

ADVERTISEMENT

Lupescu și colegii săi au continuat să laude jocul complet al tânărului de la Barcelona: “La o vârstă atât de fragedă, lucrează din greu și în defensivă și este o amenințare cu mingea, impresionând prin poziționarea sa și formând un parteneriat productiv cu Jesús Navas pe dreapta”.

Yamal are cifre foarte bune și în apărare

Datele evidențiază și contribuția lui Lamine în apărare. Yamal a fost al doilea jucător spaniol în ceea ce privește recuperările de mingi (patru) și primul în ceea ce privește tacklingurile (trei). De asemenea, el a făcut de 18 ori presiune pe adversar.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește combinația sa cu Navas, aceasta a funcționat clar la golul doi. Yamal a intrat din nou pe interior, iar mișcarea sa a perturbat apărarea Franței. Fundașul stânga Theo Hernández i-a pasat lui Kylian Mbappé misiunea de a supraveghea incursiunea lui Navas. Centrarea acestuia a dus la la lovitura câștigătoare a lui Dani Olmo.

Yamal, care împlinește sâmbătă 17 ani, a intrat în istorie ca cel mai tânăr marcator din istoria EURO. Grație selecționerului Luis de la Fuante, Navas, la 38 de ani, a devenit cel mai în vârstă jucător participant la o semifinală a Campionatului European UEFA sau a Cupei Mondiale FIFA.

În opinia lui Lupescu, Moyes și Karanka, în ciuda diferenței de vârstă, cuplul lor a dat roade. În cele 59 de minute petrecute împreună pe teren pe teren, Navas și Yamal au format cartea câștigătoare pentru Spania.

ADVERTISEMENT