Life

Ce a scos din apă un pescar din Timiș. Are o dimensiune colosală și este o raritate

Vietatea pe care a capturat-o un pescar din județul Timiș dintr-un lac de acumulare. Are o mare greutate și este întâlnit rar.
13.02.2025 | 00:20
Ce a scos din apa un pescar din Timis Are o dimensiune colosala si este o raritate
Captura record și rară a unui pescar din Timiș. Sursa foto: captură video Youtube / freepik. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Într-un lac de acumulare din Timiș pare că trăiește o specie unică. De acest lucru s-a convins un pescar care a dezvăluit ce a scos din apă, în urmă cu puțin timp. Are o dimensiune colosală și este o raritate pentru România.

Ce a prins un pescar din județul Timiș

Amatorii de pescuit sunt încântați de fiecare dată când prind vietăți speciale. Acesta este și cazul unui pescar din județul Timiș peste care a dat norocul. A prins o creatură inedită în Lacul Surduc. În acesta trăiesc știuca, șalăul și bibanul european.

ADVERTISEMENT

În undițele oamenilor mai ajunge carasul, plătica, babușca, oblețul, novacul și walleye. Recent, însă un pescar a avut parte de o mare surpriză. A capturat un somon, evenimentul fiind unul rar pentru țara noastră.

Peștele cântărește peste 50 de kilograme, conform informațiilor furnizate de site-ul local Lugoj Info. Captura reprezintă un moment excepțional în zona Lugojului, lucru care o face să fie și mai impresionantă.

ADVERTISEMENT

Bărbatul care a prins somonul a dezvăluit că a durat mai bine de o oră să aducă pe mal peștele. A avut nevoie de multă îndemânare și mai ales, răbdare pentru a se mândri cu această captură rară pentru România.

Acest lucru se datorează faptului că în apele Lacului Surduc din Timiș sunt puține exemplare de pești care să atingă o greutate uriașă. Pescarul a mai povestit că pescuia la șalău, însă momeala a fost mușcată de somon.

ADVERTISEMENT

Apele pe care le preferă somonul

Somonul este un pește răpitor de talie mare din familia Siluridae. Are o mare valoare economică, dar și o importanță deosebită pentru pescuitul sportiv. Pescarii susțin că poate atinge 1,5 m lungime și 35–46 kg greutate.

ADVERTISEMENT

Această vietate se găsește cel mai adesea în Europa Centrală și de Est, dar poate fi pescuită și în Asia de Vest. Preferă bălțile și lacurile care s-au format pe cursul inferior al fluviilor mai mari. Adoră locurile adânci cu mâl și ape tulburi.

După locul unde trăiește, somonul poate fi de Atlantic (Salmo salar) sau de Pacific (Oncorhynchus). În perioada depunerii icrelor specialiștii transmit că somonul obișnuiește să migreze din mare spre izvoarele unor ape curgătoare.

Poate parcuge distanțe de mii de kilometri. În această perioadă de migrație urcă cascade mai mici sau străbate lacuri de acumulare. Oamenii de știință consideră că puietul nu poate supraviețui în apa sărată de mare din cauza problemelor cauzate de reglarea osmozei intracelulare.

Tags: