News

Ce a scris presa comunistă despre cutremurul din 1977! Imagini înfiorătoare cu morți și răniți în presa internațională

04.03.2021 | 16:39
Ce a scris presa comunista despre cutremurul din 1977 Imagini infioratoare cu morti si raniti in presa internationala
Presa internă și internațională a relatat pe larg despre cutremurul din 1977. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți prezintă ce a scris presa comunistă despre cutremurul din 4 martie 1977. Astfel, a doua zi, ziarele de atunci nu au ezitat o clipă și au scos în evidență că a fost instituită, prin decret prezidențial, starea de necesitate pe întreg teritoriul țării.

Scânteia, „oficiosul” de partid, a transmis în ediția din 6 martie că primordial în acel moment era scoaterea tuturor victimelor cutremurului de sub dărâmături, dar și identificarea locuințelor și a clădirilor publice cu avarii, în vederea evacuării lor imediate.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ziarul nota că în București erau prăbușite nu mai puțin de 32 de blocuri, în timp ce alte peste 130 au fost grav avariate, iar nouă unități medicale erau scoase din funcțiune.

Ce a scris presa comunistă despre cutremurul din 4 martie 1977!

„Conform datelor centralizate la Ministerul Sănătății, până în seara de 5 martie, la București au fost internate și tratate 1.773 de persoane, au fost înregistrați 508 morți și peste 2.600 de răniți, iar în restul țării s-au înregistrat 614 răniți și 72 de decese”, anunța Scânteia.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ziarul titra „Tovarășul Nicolae Ceaușescu s-a aflat ieri, din primele momente ale reîntoarcerii în patrie, în locurile din Capitală care au avut cel mai mult de suferit de pe urma cutremurului”. Un titlu lung pentru zilele noastre, un titlu uriaș, dar nu atât de mare precum imaginile în care acesta era prezentat lumii plimbându-se printre ruine.

România Liberă a reușit să anunțe încă de pe 5 martie cutremurul devastator care a lovit țara. Mai mult de atât, jurnaliștii de la această publicație au transmis și decretul prezidențial semnat de Nicolae Ceaușescu.

ADVERTISEMENT

Concret, ziariștii au explicat pas cu pas și ce înseamnă starea de necesitate instituită pe teritoriul României, dar au publicat și mesajul președintelui către țară.

Imagini înfiorătoare cu morți și răniți în presa internațională după seismul din 4 martie 1977

De remarcat că, în data de 6 martie, Scânteia a publicat și telegramele de compasiune pe care, culmea, le primise Nicolae Ceaușescu. Leonid Brejnev, Todor Jivkov, L.B Tito, Erich Honecher și chiar Jimmy Carter, președintele SUA, au adresat atunci mesaje de susținere.

ADVERTISEMENT

Într-o filmare de aproape 12 minute, jurnaliștii străini au arătat însă adevărata dramă din România. Aceștia au venit de urgență la București și au reușit să surprindă proporția tragediei care se petrecuse în capitala României.

Ziariștii au mers printre dărăpănături, au stat de vorbă cu supraviețuitori și răniți. Într-unul dintre spitale au descoperit o tănără mamă salvată după 18 ore de calvar. Aceasta a stat prinsă între ruinele unui bloc și a încercat să-și alăpteze pruncul în vârstă de doar trei luni de zile.

Din păcate, copilul a încetat din viață. Mărturiile medicilor, mărturiile unor oameni pentru care lumea s-a mişcat poate prea mult și prea repede, toate au ajuns în presa internațională și au fost prezentate așa cum le-au văzut și trăit jurnaliștii.

Ce a însemnat cutremurul din 4 martie 1977 pentru România

Fără doar și poate seismul a generat pierderi uriașe. Vorbim despre două miliarde de dolari, respectiv 5% din Produsul Intern Brut al României din acel an, potrivit datelor Băncii Mondiale.

În primul rând, din acest total, jumătate a ținut de locuințe care s-au prăbușit. De altfel, în statistica oficială se arată cât se poate de clar la cauza principală a pierderilor materiale și umane prăbușirea a 28 clădiri înalte, construite înainte de anul 1940 fără măsuri antiseismice.

De asemenea, avariile grave produse în unele unități industriale sau rănirea din motive nestructurale în locuință au fost notate la capitolul acesta.

ADVERTISEMENT