Înainte de a se stinge din viață, Regina Elisabeta a II-a a făcut câteva consemnări în jurnalul său. Rândurile scrise cu două zile înainte de a muri au fost făcute publice.
Au trecut mai bine de doi ani de când Regina Elisabeta a II-a s-a stins din viață. Suverana Marii Britanii a lăsat în urma ei o impresionantă moștenire culturală, dar și câteva rânduri consemnate în jurnalul personal.
Potrivit unei biografii regale publicate recent, cu doar două zile înainte de a se stinge din viață, Regina Elisabeta a II-a a scris în jurnalul său. Consemnarea de pe 6 septembrie face referire la unul dintre evenimente care au avut loc în viața suveranei.
Regina Elisabeta a II-a a scris a notat în câteva rânduri simple întâlnirea cu secretarul său privat, Sir Edward Young. Acestea au fost aduse la cunoștința publicului recent, pe 7 noiembrie.
Consemnările Reginei au fost transcrise și publicate în ”Charles III: New King. New Court”, noul volum biografic care urmărește viața de la Palatul Buckingham. Potrivit biografului regal Robert Hardman, Regina Elisabeta a II-a nu a folosit cuvinte complicate.
Timp de șapte decenii cât a durat domnia ei, Regina Elisabeta a II-a a păstrat sfânt obiceiul de a scrie în jurnal. Suverana consemna totul, de la evenimente importante, până la diverse detalii de protocol.
Biograful regal a fost cel care a confirmat faptul că suverana obișnuia să scrie tot. În cartea ”Charles III: New King. New Court”, Robert Hardman a declarat: ”Se pare că încă scria în jurnal, la Balmoral, cu două zile înainte de moartea sa.”
Însemnarea de dinainte de a muri a fost succintă: ”Edward a venit să mă vadă.”, fiind vorba despre secretarul ei privat. Sir Edward Young a fost cel care, ani la rând, a ajutat-o pe Regină să facă toate aranjamentele și demersurile necesare pentru învestirea premierului britanic ales, dar și a miniștrilor.
Potrivit declarațiilor unui membru regal, scrisul în jurnal era un adevărat ritual pentru Regina Elisabeta a II-a. Aceasta folosea mereu stilou cu cerneală neagră, iar fiecare jurnal era numerotat cu cifre romane. Consemnarea în jurnal era o tradiție și nu trecea zi în care suverana să scrie câteva rânduri.
Obiceiul de a ține un jurnal a fost transmis mai departe. Așa se face că și fiul moștenitor, Regele Charles are propriu jurnal pe care îl completează la finalul zilei. Spre deosebire de mama lui, relatări nu sunt detaliate ci, mai degrabă, sunt amintiri consemnate la final de zi.