Ce a șocat-o pe Kovesi de când e procuror-șef european! „Nu avem țări curate în Europa”

Alexandru Năstase   
în HotNews
17/10/2020, 12:37
Ce a șocat-o pe Kovesi de când e procuror-șef european! „Nu avem țări curate în Europa” GALERIE FOTO
Laura Codruta Kovesi spune că în toate țările din UE există corupție. Sursa foto - hepta.ro

Ce a șocat-o pe Kovesi de când e procuror-șef european este faptul că, în acest moment, nu există în Uniune o țară curată din punct de vedere al dosarelor de corupție.

Fosta șefă DNA a explicat la EUROSFAT, cel mai mare forum anual de afaceri europene din România că „pandemia de Covid-19 care a determinat alocarea de mai mulți bani europeni poate înseamna mai puțină rigurozitate în respectarea regulilor și implicit un risc mai mare pentru fraude financiare”

“Atunci când vorbim de apărarea statului de drept, implicit de combaterea corupției și a fraudei financiare, Parchetul European va avea un rol foarte important.

Laura Codruța Kovesi, primele reacții de când e procuror-șef european!

Mă refer mai ales la această situație cu pandemia, o situație în care pentru prima dată o să avem mai mulți bani care merg către statele membre, mai multă flexibilitate și mai puțină rigurozitate în a respecta anumite reguli, ceea ce înseamnă un risc mai mare pentru a avea fraude financiare”, a mai zis Laura Codruța Kovesi.

Totodată, fosta șefă a DNA a explicat că daunele cu TVA la nivelul UE pot ajunge într-an la aproximativ 30-60 de miliarde de euro, conform Institutului Kiel pentru Economie Mondială. A doua concluzie a studiului este una și mai înspăimântătoare.

“Analizând diferența între exporturi și importuri în fiecare stat, concluzia este că nu avem țări curate. Nu avem nici țări care să fie cele mai corupte, să poți să zici că mereu este un vinovat de serviciu și corupția este mai mare, dar nici nu avem țări curate în Europa.

Astfel de infracțiuni se comit în toate statele membre. Parchetul European va avea avantajul abordării unitare. Investigarea acestui tip de fraude va fi o prioritate în toate statele membre”, a explicat procurorul-șef european.

Laura Codruta Kovesi a solicitat un raport despre fraudele financiare investigate în ultimii patru ani în cele 22 de state membre ale Parchetului.

“Am constatat cu surprindere că sunt foarte mari discrepanțe. Există state membre în care sunt investigate sute de dosare în fiecare an și state în care sunt investigate trei sau patru dosare. Nu înseamnă că acele state sunt cele mai curate, ci poate că nu a existat o prioritate pentru a investiga aceste infracțiuni. Parchetul European este un răspuns pe care Europa îl dă acestei provocări.

Pentru a avea succes, avem nevoie de câteva condiții. Prima este independența sistemului judiciar. Independența Parchetului European este reglementată prin regulamentul său, toți procurorii care vor lucra pentru Parchetul European vor fi independenți.

A doua condiție este legată de resurse. Bugetul pe care l-am cerut este în jurul a 55 de milioane de euro. Astfel, vom putea avea 140 de procurori în cele 22 de state membre. Ei trebuie, cel puțin pentru început, să investigheze minim de 3.000 de dosare”, a mai spus Laura Codruța Kovesi.

Fosta șefă a DNA spune că se așteaptă la o creștere a fraudelor financiare în sistemul medical. “În sistemul medical, cu siguranță, numărul de cazuri în această perioadă ar putea să fie la fel ca și în trecut sau chiar ar putea să crească.

Mă refer în special la domeniul achizițiilor publice. Aici sunt convinsă că numărul achizițiilor publice a crescut și, în general, când sunt făcute fără licitații, fără reguli stricte, este clar că există un risc mai mare pentru fraude.

Chiar dacă nu am început activitatea, am primit câteva plângeri cu privire la acest tip de infracțiuni, dar pe toate le-am trimis la OLAF (n.red.Oficiul European de Luptă Antifraudă)”, a declarat procurorul-șef european.

Închide ×