Carmen Moraru ocupă funcția, începând cu vara anului trecut, de secretar de stat în Ministerul Finanțelor condus de liberalul Marcel Boloș. Anul anterior fusese secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, tot în perioada în care acest minister era condus de același Marcel Boloș. Fostă apropiată a Elenei Udrea, Carmen Moraru și-a cumpărat două apartamente de vacanță în anul 2023, ajutată și de faptul că a beneficiat de cea mai bănoasă sinecură din Guvern.
Potrivit ultimei declarații de avere, depuse anul acesta la începutul lunii iunie, soții Moraru dețin o casă de locuit în București, cu o suprafață de 392 de metri pătrați și 50% dintr-un apartament în Călărași, moștenit. Pe lângă aceste două imobile, în anul 2023, aceștia au achiziționat alte două apartamente, cu suprafețe de sub 50 de metri pătrați, unul în Eforie Nord și un altul în Sinaia.
Cele două garsoniere din stațiunile turistice au fost achiziționate înainte de luna mai a anului trecut, pentru că ele apar și în declarația de avere depusă când Carmen Moraru era secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene (MIPE). Soții Moraru aveau, în mai 2022, atunci când cele două apartamente nu apăreau în declarația de avere, economii în bănci de 160.000 de euro și circa 220.000 lei, plus alți 150.000 lei investiți în titluri de stat. Acum, doi ani mai târziu, în iunie 2024, soții Moraru au în conturile și depozitele bancare circa 800.000 lei (adică circa 160.000 de euro).
Carmen Moraru a fost unul dintre oamenii de încredere ai Elenei Udrea în organizarea Galei Bute, când a ocupat postul de director în Ministerul Turismului, însă apoi a colaborat cu procurorii DNA furnizând informații cu privire la circuitul banilor de la acest eveniment. Gazeta Sporturilor arăta în 2013, citând un raport OLAF, că Moraru participase la încercarea nereușită de a deconta 1,5 milioane euro bani europeni pentru Gala Bute.
După acest episod, Carmen Moraru avea să fie numită în Ministerul Transporturilor, condus atunci de Ramona Mănescu, la conducerea Direcției Constatare și Stabilire nereguli fonduri europene din minister. În anul 2018 avea să fie promovată de Lucian Șova în același minister iar, în anul 2019, avea să fie numită secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene. După o scurtă trecere și pe la MAE, ca reprezentantă a României pe lângă UE, în guvernarea PNL-PSD trece pe la Ministerul Energiei și cel al Cercetării și Digitalizării. Vorbim practic de patru ministere diferite în Guvernele Ciucă-Ciolacu, toate sub portofolii ale PNL.
Pe lângă salariul de puțin peste 100.000 lei pe care-l primește ca secretar de stat, Carmen Moraru a fost beneficiara a poate celei mai bănoase sinecuri din Guvern, aceea de membru în celebrul comitet CIFGA, Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări al EximBank, acolo unde majoritatea ministerelor își trimit câte un reprezentant. Indemnizația pe care fiecare membru al acestei comisii o primește este uriașă, ajungând la peste 50.000 de euro (secretarul general al guvernului, Mircea Abrudean, a încasat 257.000 lei anul trecut).
Potrivit ultimei declarații de avere, Carmen Radu a făcut și ea parte din CIFGA în anul precedent, încasând de aici o indemnizație de peste 151.200 lei. Suma este puțin peste ceea ce încasase în anul anterior de la același comitet, suma declarată fiind de 129.000 lei. (Spre exemplu, în 2021 făcuse parte din CA-ul Loterie Române și a Fondului de Dezvoltare Socială, însă totalul indemnizațiilor de aici nu depășeau 15.000 lei).
Soțul Liviu Alexandru apare ca angajat al companiei de stat din energie, SMART SA, fiind director tehnic la sucursala din București. Totuși, în declarațiile de avere nu apare menționat niciun salariu încasat de aici (în CV menționează că a lucrat ca director de mentenanță între iunie 2020 și ianuarie 2021, însă pe site-ul companiei și pe site-ul ANI apar în continuare declarații de avere depuse în 2024 la compania de stat din energie).
Este însă menționat salariul de la Monitorul Oficial, unde în anul 2023 a avut un salariu de peste 225.000 lei. Concret, anul trecut, soții Moraru au încasat de la stat salarii în valoare de 497.106 ron, adică circa 100.000 de euro. De altfel, Liviu Moraru a avut ocupat de două ori în trecut funcția de director general al Regiei Autonome Monitorul Oficial, între 2006 și 2009 și februarie 2021 – ianuarie 2022.
În privat acesta a lucrat în domeniul turismului, fiind chiar director general al ANAT, Asociația Națională a Agențiilor de Turism. Astăzi, acesta se ocupă de afaceri cu deșeuri, fiind unicul asociat al firmei Ecofix Srl, firmă ce se ocupă cu recuperarea materialelor reciclabile sortate, cu sediul în Rudeni, Ilfov. Anul trecut, firma cu un singur angajat, a înregistrat pierderi de 11.000 lei.
Retrogradat de la funcția de director general la cea de director general adjunct la începutul anului 2022, Liviu Moraru a fost dat afară din conducerea RA Monitorul Oficial în luna martie a acestui an. Asta arată o decizie a Consiliului de Administrație al Monitorului Oficial din data de 21 martie, decizie luată după ce Liviu Moraru a semnat un contrat de muncă pentru postul de administrator în CA-ul Companiei Naționale Imprimeria Națională SA.
Consiliul de Administrație al Monitorului Oficial a considerat că astfel a fost încălcată o clauză anti-concurențială, cele două entități având același obiect de activitate. Mai mult, administratorii au subliniat faptul că Liviu Moraru le-a ascuns faptul că a participat la procesul de selecție al administratorilor de la Imprimeria Națională.
Liviu Moraru a susținut că „întreprinderile sunt legate, nu există însă incompatibilitate sau conflict de interese” și chiar s-a oferit să se retragă din CA-ul Imprimeriei, însă conducerea Monitorului Oficial nu a acceptat această soluție și i-a revocat mandatul de director adjunct.