News

Ce achiziție a făcut serviciul secret al M.A.I. pentru ca misiunile operative să nu fie puse în pericol. DGPI e în centrul unui scandal

Direcția Generală de Protecție Internă și-a înnoit parcul auto, cu puțin timp înainte ca numele instituției să apară într-o anchetă explozivă.
20.01.2023 | 11:03
Ce achizitie a facut serviciul secret al MAI pentru ca misiunile operative sa nu fie puse in pericol DGPI e in centrul unui scandal
Ofițerii din cadrul Direcției Generale de Protecție Internă vor folosi mașini noi pentru munca operativă Colaj FANATIK Sursa foto: Facebook MAI, Facebook SRI
ADVERTISEMENT

Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI), instituție cunoscută ca “serviciul secret al Ministerului de Interne”, se află în mijlocul unei uriașe controverse după dezvăluirile făcute într-o anchetă efectuată de jurnaliștii de la Recorder. În materialul publicat acum câteva zile se scrie despre cum foști ofițeri de poliție deveniți incomozi pentru sistem sunt trași pe linie moartă prin retragerea accesului la informații clasificate, fără ca ofițerul să fie informat că i s-a încheiat cariera.

DGPI a cumpărat 20 de autoturisme pentru muncă operativă

Mai mult, investigația a mai dezvăluit că DGPI își desfășoară activitatea în mod abuziv, fiind influențată de diverse interese politice, fără ca aceasta să fie supervizată de un control parlamentar real. În anchetă se mai relatează că modalitatea de numire a directorului general al DGPI se face prin imixtiuni politice. Instituția a trimis un drept la replică în care a negat dezvăluirile, dar jurnaliștii au comunicat că ”DGPI se folosește de jumătăți de adevăr și evită cele mai grave elemente din investigație”.

ADVERTISEMENT

Pe 3 noiembrie 2022, DGPI a postat un anunț de participare pe platforma achizițiilor publice, e-licitatie.ro, consultată de FANATIK, pentru participarea la o licitație deschisă, obiectul achiziției fiind „Autoturisme pentru muncă operativă”, valoarea contractului fiind de 1.378.000 lei. Este vorba despre două loturi, primul format din „10 bucăți autoturisme pentru muncă operativă tip 1” și „10 bucăți autoturisme pentru muncă operativă tip 2”.

„Prin această achiziție se dorește dotarea unității cu mijloace de mobilitate polivalente din punct de vedere al utilizării atât în traficul urban cât și în cel extraurban, care să asigure executarea în condiții optime și fără sincope a misiunilor specifice structurilor operative. Achiziționarea autoturismelor are ca  scop completarea  dotării cu mijloace de mobilitate terestră fiabile care să maximizeze șansele de reușită a misiunilor specifice, în condițiile unei utilizări judicioase și eficiente a resurselor umane și financiare avute la dispoziție”, se scrie în caietul de sarcini.

ADVERTISEMENT

În același document se specifică faptul că Direcția Generală de Protecție lnternă este structura specializată cu atribuții în domeniul securității naționale, în subordinea Ministerului Afacerilor lnterne, cu personalitate juridică, care desfășoară activități de identificare, contracarare și înlăturare a amenințărilor, vulnerabilităților și factorilor de risc la adresa informațiilor, patrimoniului, personalului, misiunilor, procesului decizional și capacității operaționale ale structurilor Ministerului Afacerilor lnterne, precum și a celor care pot duce la tulburarea gravă a ordinii publice.

Mașinile vechi ale DGPI vor fi retrase din exploatare

“La momentul actual, autovehiculele din dotarea unității ce pot fi utilizate pentru acest tip de activități urmează să fie retrase din exploatare, întrucât performanțele și caracteristicile tehnice ale acestora nu sunt aliniate cu evoluția și tendințele din domeniul auto, fiind necorespunzătoare din punct de vedere al asigurării misiunilor în condiții optime de siguranță  și confort, fapt ce poate conduce la apariția unor sincope în executarea misiunilor operative.”, se mai scrie în caietul de sarcini.

ADVERTISEMENT

În încheiere se menționează că obiectivul general la care contribuie furnizarea produselor este “corelarea performanțelor și a caracteristicilor tehnice ale autovehiculelor cu cerințele operaționale, în scopul derulării și menținerii unui nivel ridicat al misiunilor operative. Obiectivul specific este reprezentat de îmbunătățirea gradului de dotare cu mijloace de mobilitate terestră fiabile și eficiente din punct de vedere energetic, destinate executării misiunilor de la nivelul unității”.

Pe 15 decembrie 2022, conform datelor de pe e-licitatie.ro, consultate de FANATIK, DGPI a semnat contractul cu furnizorul Renault Commercial Roumanie. Primul lot valorează 798.300 lei, ceea ce înseamnă că un autoturism pentru muncă operativă tip 1 a costat 79.830 lei (aproximativ 16.150 euro), iar al doilea a valorat 613.440 lei, adică un autoturism pentru muncă operativă tip 1 a costat 61.344 lei (aproximativ 12.400 euro).

ADVERTISEMENT

DGPI a plătit 3,5 milioane lei pentru piese de schimb

Pentru mașinile vechi din parcul său auto, DGPI a semnat, pe 6 august 2021, un „acord-cadru de furnizare piese auto, anvelope și materiale tehnice pentru autovehiculele din dotarea Direcției Generale de Protecție Internă”, cu o valoare de 3.453.345,91 lei și având o durată de 18 luni. Practic, acest contract de furnizare se va încheia în februarie 2023, când DGPI își va fi înnoit parcul auto cu cele 20 de autoturisme cumpărate de la Renault.

Achiziția era formată din șapte loturi, numite „materiale de întreținere”, „materiale utilizate în repararea autovehiculelor”, „anvelope”, „piese de schimb pentru autovehicule marca Dacia-Renault”, „piese de schimb pentru autovehicule marca Audi”, „piese de schimb pentru autovehicule marca Volkswagen, KIA, Opel, BMW și Toyota” și „piese de schimb pentru tractoare”.

Cel mai scump a fost lotul 5, cel cu piese de schimb pentru Audi, care a costat 1.219.636 lei (aproximativ 250.000 euro), urmat de lotul 4,  piese de schimb pentru Dacia-Renault, în valoare de 1.204.266,37 lei (aproximativ 245.000 euro). Ultimul contract subsecvent, în valoare de 40.795 lei, a fost parafat pe 12 decembrie 2022, pentru furnizare piese de schimb pentru autovehiculele Audi aflate în dotarea serviciului secret al Ministerului de Interne.

ADVERTISEMENT