News

Ce acoperire oferă RDS&RCS la nivel de țară. Locurile unde semnalul 4G nu ajunge niciodată

21.05.2019 | 15:38
Ce acoperire ofera compania RCS&RDS

Compania RCS&RDS este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața de telekom din România, însă puterea de acoperire a companiei lasă de dorit în unele zone din țară. Compania a reușit să își dezvolte rețeaua, în ultimii ani. Cu toate acestea, sunt însă zone unde semnalul RDS&RCS nu ajunge niciodată, mai ales cel 4G.

Ce acoperire oferă RDS&RCS la nivel de țară

La RCS – RDS acoperirea diferă de la localitate la localitate, atât pentru serviciile mobile: 3G/4G cât și pentru serviciile prin cablu – pe infrastructura terestră.

Viteze de acces în rețeaua 4G

  • 100 Mbps download și 10 Mbps upload viteză maximă estimată în rețeaua 4G (2600 Mhz banda 38 – TDD)
  • 75 Mbps download și 21 Mbps upload viteză maximă estimată în rețeaua 4G (2100 Mhz banda 1 – FDD)

Viteze de acces în rețeaua 3G:

  • 15 Mbps download și 4,6 Mbps upload viteză maximă(1) estimată în rețeaua 3G (900 MHz, 2100 MHz)
Acoperire RCS&RDS
Zonele acoperite de RCS&RDS

Acoperire infrastructură terestră (prin cablu) RCS – RDS

Pe partea de servicii fixe, RCS are mai multe tipuri de infrastructură disponibile, dezvoltate în funcție de numărul potențialilor abonați, concurență, resurse în zona respectivă, acorduri, etc.

Tipurile de infrastructură terestră ale rețelei RCS – RDS sunt:

  • Semnal RCS RDS (Digi) și acoperire națională – FTTH (Fiber To The Home): rețea de fibră optică disponibilă în zonele de blocuri prin care se pot contracta serviciile de internet, telefonie fixă și cablu tv; fibra optica este trasă dintr-un splitter din care sunt cablați mai multi abonati;
  • Semnal RCS RDS (Digi) și acoperire națională – FTTB (Fiber To The Building): Cablu UTP tras de pe casa scării dintr-un ONT sau un switch montat pe scara blocului, care deservește mai multor clienți.
  • Semnal RCS RDS (Digi) și acoperire națională – GPON (Gigabit-capable Passive Optical Networks): Rețea de fibră optică disponibilă în zonele de case (de regula in orase mari, exemplu: Cluj, Brasov).
  • Semnal RCS RDS (Digi) și acoperire națională – EPON (Ethernet Passive Optical Network): rețea de fibră optică disponibilă în mediul rural (zone de case);
  • Semnal RCS RDS (Digi) și acoperire națională – EOC (Ethernet Over Coaxial): rețea hibridă (fibra optica si cablu coaxial) disponibilă la RDS in mediul rural;
  • Semnal RCS RDS (Digi) și acoperire națională – HFC (Hybrid Fiber Coaxial): rețea hibridă între fibra optică și cablu coaxial, inferioara retelei EOC, retea folosita de catre RCS – RDS la inceput insa care inca mai e disponibilă în anumite zone/sate izolate, unde nu se ia în considerare investiții;

După cum se poate vedea cu ochiul liber de pe harta pusă la dispoziție abonaților pe site-ul digiromânia.ro, sunt zone unde semnalul RCS&RDS nu pare să ajungă deloc, cel puțin rețeaua 4G. De exemplu, la Odorheiu Secuiesc, Târgu Neamț, Toplița, Borsec, Vatra Dornei, Reghin, Sovata, Gura Siriului, Andreiașu de Jos, Corabia, și în multe alte localități, abonații au degeaba telefoane care suportă rețeaua 4G, deoarece semnalul este slab sau chiar inexistent.

Tags: