Sport

Ce adversari ar putea avea echipele din România în preliminariile Conference League! Cine ratează statutul de cap de serie

România va avea trei reprezentante în UEFA Conference League, la fel ca şi în actualul sezon, iar unele echipe din Liga 1 ar putea avea parte de adversari accesibili în Europa.
05.05.2022 | 10:19
Ce adversari ar putea avea echipele din Romania in preliminariile Conference League Cine rateaza statutul de cap de serie
Posibilii adversari ai echipelor din România în preliminariile Conference League (sursă foto: sportpictures.eu)
ADVERTISEMENT

Vicecampioana din Liga 1, câştigătoarea Cupei României şi câştigătoarea barajului pentru Europa sunt cele trei echipe din România care se vor califica în turul 2 preliminar din UEFA Conference League. FANATIK îţi prezintă situaţia din lupta pentru cele trei locuri care duc în cupele europene, dar şi o primă listă a posibililor adversari.

Cupa României joacă un rol important în stabilirea poziţiilor pentru Conference League

CFR Cluj, FCSB şi U Craiova sunt echipele care se află în luptă pentru locul 2 din Casa Pariurilor Liga 1, poziţie care merge direct în turul 2 preliminar al Conference League. Oltenii mai au la îndemână şi Cupa României, unde au jucat şi pierdut turul cu Sepsi Sfântu Gheorghe, scor 1-2. În a doua semifinală, FC Voluntari a învins-o pe FC Argeş, scor 2-0. Câştigătoarea trofeului va merge, la rândul ei, direct în a treia competiţie continentală.

ADVERTISEMENT

În prezent, locul 3 din play-off merge în barajul european, unde o va întâlni pe câştigătoarea meciului dintre locul 7 şi locul 8, din play-out. Pentru aceste două poziţii se luptă Rapid, FC Botoşani şi Sepsi Sfântu Gheorghe. Dacă U Craiova, formaţie sigură de prezenţa pe unul dintre primele trei locuri, va câştiga Cupa României, atunci poziţia a 4-a din play-off merge în baraj, la fel ca în sezonul trecut.

Coeficientul UEFA al echipelor care trag la cupele europene

  • CFR Cluj – 19,500
  • FCSB – 17,500
  • U Craiova – 7,500
  • Farul – 4,500
  • FC Voluntari, FC Argeş, Rapid, Sepsi Sfântu Gheorghe sau FC Botoşani – 3,430 (aceste echipe vor prelua coeficientul UEFA al României deoarcere au un punctaj sub cel al ţării)
ADVERTISEMENT

Adversari uşori pentru capii de serie din România în turul 2 preliminar din Conference League

De pe lista de mai sus, CFR Cluj, FCSB şi U Craiova ar fi singurele echipe sigure de statutul de cap de serie la tragerea la sorţi pentru turul 2 din Conference League. Farul ar avea nevoie de şansă să prindă urna capilor de serie cu un coeficient de 4,500, în timp ce echipele care merg cu punctajul României se vor afla cu siguranţă în urna a doua.

Pentru echipele din urna capilor de serie, adversarii din turul 2 ar urma să fie facili, precum Djurgardens (Suedia), FK Kyzylzhar  (Kazahstan), St. Patrick’s Athletic (Irlanda) sau echipe venite din turul 1, ca St Joseph’s FC (Gibraltar), Bala Town (Ţara Galilor), Saburtalo Tbilisi (Georgia) sau Inter Turku (Finlanda).

ADVERTISEMENT

Lucrurile se complică pentru formaţiile din urna a doua, unde pe lista posibililor adversari s-ar regăsi Astana (Kazahstan), Molde (Norvegia), BATE Borisov (Belarus), locul 2 din Cehia (Viktoria Plzen/Slavia Praga/Sparta Praga) sau câştigătoarea Cupei Greciei (PAOK/Panathinaikos). De asemenea, pe această lista s-ar putea număra şi formaţii accesibile precum Riga FC (Letonia), KuPS Kuopio (Finlanda), Suduva Marijampole (Lituania) sau Neftchi Baku (Azerbaidjan).

Lista completă a posibililor adversari pentru echipele din România va fi definitivată la finalul sezonului, după terminarea meciurilor din campionate şi cupele naţionale.

ADVERTISEMENT
  • 15 iunie este data când va avea loc tragerea la sorţi pentru turul 2 preliminar din Conference League
  • 21 şi 28 iulie sunt datele de disputare pentru meciurile din turul 2 preliminar

Cel puţin un cap de serie şi în turul 3 preliminar din Conference League. Situaţie complicată în play-off

Dacă privim la situaţia din actualul sezon, linia între capii de serie şi urna a doua, în turul 3 preliminar, s-a tras la un coeficient UEFA de 8,000. Astfel, CFR Cluj sau FCSB nu ar avea emoţii să prindă un loc printre favorite, însă nu acelaşi lucru se poate spune despre U Craiova, care ar avea nevoie de eliminarea unor formaţii cu un coeficient mai bun decât cel al oltenilor.

În turul 3 preliminar ar urma să intre Zoria Luhansk şi reprezentantele din Portugalia, Olanda, Croaţia, Austria, Scoţia, Belgia, Elveţia şi Cehia.

  • 18 iulie este data când va avea loc tragerea la sorţi pentru turul 3 preliminar din Conference League
  • 4 şi 11 august sunt datele de disputare pentru meciurile din turul 3 preliminar

Lucrurile s-ar putea complica în play-off, unde linia s-a tras, în actualul sezon, la un coeficient UEFA de 17,500, exact cât are FCSB. Doar CFR Cluj ar fi peste această linie, după ce ardelenii au ajuns să deţină cel mai bun punctaj, cu 19,500.

În play-off-ul din Conference League vor intra reprezentantele Angliei, Spaniei, Italiei, Germaniei şi Franţei, echipe care ar putea să prindă urna capilor de serie.

  • 1 august este data când va avea loc tragerea la sorţi pentru play-off-ul din Conference League
  • 18 şi 25 august sunt datele de disputare pentru meciurile din play-off
ADVERTISEMENT