Sport

Ce adversari poate avea România în preliminariile pentru Euro 2024. UEFA a interzis cinci dueluri de mare risc

România și-a încheiat aventura din Liga Națiunilor cu o victorie contra Bosniei, iar acum se pregătește să-și afle adversarii din preliminariile pentru Euro 2024.
29.09.2022 | 16:09
Ce adversari poate avea Romania in preliminariile pentru Euro 2024 UEFA a interzis cinci dueluri de mare risc
România mai are un meci și încheie grupa din Liga Națiunilor, dar se pregătește să-și afle adversarii din preliminariile pentru Euro 2024. Sursă foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT
29-09-2022
13:21

UEFA a interzis cinci dueluri în preliminariile EURO 2024

UEFA a decis ca cinci posibile întâlniri să fie complet evitate în calificările pentru Campionatul European din 2024, din motive politice. Acestea sunt: Bosnia – Kosovo, Kosovo – Serbia, Belarus – Ucraina, Gibraltar – Spania și Armenia – Azerbaidjan.

Totodată, din motive climatice, nicio grupă nu va putea conține mai mult de două naționale dintre următoarele: Belarus, Estonia, Insulele Feroe, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania și Norvegia.

27-09-2022
21:55

Cum arată urnele valorice pentru preliminariile EURO 2024. Ce adversari poate avea România

Finalul Ligii Naţiunilor a adus tabloul urnelor valorice pentru tragera la sorţi a preliminariilor EURO 2024, iar România se va afla în a treia urnă. Evenimentul va avea loc pe 9 octombrie, la Frankfurt. Meciurile sunt programate să se dispute în 2023, în lunile martie, iunie, septembrie, octombrie şi noiembrie, în timp ce barajul se va juca în martie 2024.

Urnele valorice pentru tragerea la sorţi a preliminariilor EURO 2024

URNA 1: Olanda, Croaţia, Spania, Italia, Danemarca, Portugalia, Belgia, Ungaria, Elveţia, Polonia;

URNA 2: Franţa, Austria, Cehia, Anglia, Ţara Galilor, Israel, Bosnia, Serbia, Scoţia, Finlanda;

URNA 3: ROMÂNIA, Ucraina, Islanda, Norvegia, Slovenia, Irlanda, Albania, Muntenegru, Suedia, Armenia;

URNA 4: Georgia, Grecia, Turcia, Kazahstan, Luxemburg, Azerdaidjan, Kosovo, Bulgaria, Insulele Feroe, Macedonia de Nord;

URNA 5: Slovacia, Irlanda de Nord, Cipru, Belarus, Lituania, Gibraltar, Estonia, Letonia, Moldova, Malta;

URNA 6: Andorra, San Marino, Liechtenstein

Rusia nu are drept de particpare în preliminariile EURO 2024, la fel cum s-a întâmplat şi în Liga Naţiunilor, după ce UEFA a suspendat naţionala în urma conflictului din Ucraina. 

Germania este calificată automat la EURO 2024 din postura de ţară gazdă.

Ce echipe şi-au asigurat deja locul în barajul pentru EURO 2024

În barajul pentru EURO 2024 vor participa 12 echipe, iar, în acest moment, câştigătoarele grupelor din Diviziile A, B şi C şi-au asigurat acest statut, dacă nu vor obţine calificarea la turneul final cu ajutorul preliminariilor.

  • Divizia A: Olanda, Croaţia, Spania, Italia
  • Divizia B: Israel, Bosnia, Serbia, Scoţia
  • Divizia C: Georgia, Grecia, Turcia, Kazahstan

Meciurile din barajul pentru Campionatul European din Germania se vor disputa pe 21 martie (semifinalele) şi 24 martie (finalele).

”Tricolorii” vor întâlni Bosnia-Herțegovina în ultima partidă din Liga Națiunilor și speră să evite retrogradarea, dar se află și la mâna rezultatului din cealaltă întâlnire.

România poate da peste adversari de coșmar în preliminariile Euro 2024

Jucătorii echipei naționale trebuie să se concentreze la meciul de pe stadionul Giulești, însă, inevitabil, gândul le zboară și la tragerea la sorți a preliminariilor Euro 2024, așteptând cu nerăbdare să afle ce adversari vor întâlni.

ADVERTISEMENT

În mare parte, urnele valorice au fost stabilite pentru evenimentul care va avea loc la 9 octombrie, la Frankfurt. România va face parte din urna a 3-a și are șansa unei grupe accesibile, dar poate nimeri și într-una de foc cu adversari de temut.

Până în acest moment se știu în ce urne vor fi 37 dintre cele 53 de reprezentative ce vor fi implicate în tragerea la sorți. Din prima urnă valorică vor face parte Olanda, Ungaria, Danemarca, Spania, Italia, Belgia, Croația, Portugalia și Polonia, iar ultima formație de aici se va stabili după jocul dintre Elveția și Cehia, din ultima etapă a Ligii Națiunilor.

ADVERTISEMENT

În urna a doua se vor afla nume mari precum Anglia sau Franța, dar și formații abordabile ca Israel, Austria sau Bosnia-Herțegovina. Și în urna a 4-a găsim două echipe importante pe care ”tricolorii” ar fi bine să le evite: Turcia și Grecia.

Când se joacă meciurile din preliminarii

În aceste condiții, deși urnele valorice pentru tragerea la sorți pentru preliminariile Euro 2024 nu sunt complete, România poate avea parte de grupă extrem de dificilă cu Spania, Franța, Turcia, Belarus și Liechtenstein.

ADVERTISEMENT

De asemenea, există șansa că elevii lui Edi Iordănescu să aibă noroc și să nimerească într-o grupă relativ ușoară cu Cehia, Israel, Insulele Feroe, Moldova și San Marino și să aibă o șansă uriașă de a merge la turneul final.

Cele 53 de formații prezente la tragerea la sorți vor fi împărțite în 10 grupe, 7 grupe de cinci echipe și 3 grupe de șase echipe. Primele două clasate se vor califica la turneul final, alături de țara gazdă Germania, iar ultimele trei locuri vor fi atribuite după meciurile din play-off.

ADVERTISEMENT

Faza grupelor din preliminariile Euro 2024 va începe în 23-25 martie 2023 și se va încheia la 19-21 noiembrie 2023. Semifinalele play-off-ului sunt programate la 21 martie 2024, iar finalele vor avea loc la 26 martie 2024. Turneul final din Germania se va disputa în perioada 14 iunie – 14 iulie 2024.

Cum se salvează România de retrogradare în Liga Națiunilor

Înaintea meciurilor din ultima etapă a Ligii Națiunilor, România ocupă ultimul loc, cu 4 puncte. Pe poziţia a 3-a se află Finlanda, cu 5 puncte, care este rivala în lupta pentru evitarea retrogradării în Divizia C. Muntenegru e pe locul 2, cu 7 puncte, şi nu poate fi depăşită de ”tricolori”, iar Bosnia-Herțegovina şi-a asigurat deja promovarea în Divizia A.

România se salvează de la retrogradare dacă o învinge pe Bosnia-Herțegovina, iar Finlanda nu obţine mai mult de un punct în meciul cu Muntenegru. În acest scenariu, ”tricolorii” ar ajunge la 7 puncte, în timp ce finlandezii ar avea 6 puncte, în caz de remiză, sau 5 puncte, dacă vor pierde.

”Tricolorii” se salvează de la retrogradare şi dacă obţin o remiză cu Bosnia-Herțegovina, însă este necesar ca Finlanda să fie învinsă de Muntenegru. Astfel, echipa lui Edi Iordănescu şi nordicii ar avea câte 5 puncte, însă România are avantajul rezultatelor din meciurile directe: 1-0 la Bucureşti şi 1-1 la Helsinki.

ADVERTISEMENT