News

Ce ajutoare sociale vor primi românii cu venituri mici în anul 2023. Lista completă

Românii cu venituri mici vor beneficia de o serie de ajutoare de la stat în anul 2023, ca urmare a măsurilor adoptate de coaliția de guvernare
01.01.2023 | 19:41
Ce ajutoare sociale vor primi romanii cu venituri mici in anul 2023 Lista completa
Ce ajutoare sociale vor fi acordate în 2023 pentru românii cu venituri mici. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

După negocierile purtate în cadrul coaliției în ultimele două luni din anul trecut, pensionarii și românii cu venituri mici vor beneficia de o serie de ajutoare de la stat în acest an.

Bani pentru pensionarii cu venituri mici

După mai multe săptămâni de negocieri între PNL și PSD, la un moment dat intrând în aceste negocieri cu iz politic și președintele Iohannis, în luna decembrie coaliția de guvernare a decis majorarea pensiilor cu 12,5%.

ADVERTISEMENT

Procentul, mai mic decât cel vehiculat de unii lideri politici, a fost sub rata inflației de 15-16%, motiv pentru care s-a luat decizia ca românii cu pensii mai mici de 3.000 de lei să beneficieze de un ajutor în bani, plătit în două tranșe, prin care să fie acoperită astfel rata inflației din anul care tocmai s-a încheiat.

Astfel, potrivit OUG nr. 168/2022, pensionarii din sistemul public de pensii cu venituri mai mici sau egale cu 3.000 de lei vor beneficia de un ajutor financiar între 600 și 1.000 de lei. Cei cu venituri lunare de până la 1.500 de lei, inclusiv, vor beneficia de un ajutor financiar în cuantum de 1.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Pensionarii cu venituri lunare între 1.501 lei și 2.000 de lei, inclusiv, vor beneficia de un ajutor financiar în cuantum de 800 de lei, iar cei cu venituri lunare între 2.001 lei și 3.000 de lei, inclusiv, vor primi doar 600 de lei.

Trebuie precizat că ordonanța în cauză stabilește acordarea acestor sume în funcție de nivelul veniturilor, ceea ce înseamnă că se vor lua în calcul și alte venituri în afara celor din pensii la încadrarea pentru ajutor și, mai departe, pe un nivel sau altul de ajutor. Acest lucru înseamnă că se vor lua în calcul și eventualele venituri din salarii și din indemnizația socială pentru pensionari, însă, cum nu sunt menționate, cel mai probabil nu vor fi luate în calcul veniturile din activități independente sau chirii, dividende ori drepturi de autor.

ADVERTISEMENT

Nu în ultimul rând, trebuie subliniat că acest ajutor financiar va fi acordat în două tranșe egale ce urmează să fie plătite în lunile ianuarie și octombrie.

Ajutor de 1.400 de lei pentru energie

La finalul lunii noiembrie, Guvernul României a decis acordarea unui sprijin financiar în valoare de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie. Această sumă urmează să fie acordată pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, urmând a fi plătită tot în două tranșe egale, ce vor fi plătite la începutul lunilor februarie și septembrie.

ADVERTISEMENT

De acest ajutor social urmează să beneficieze pensionarii sistemului public de pensii cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.

Alte categorii care beneficiază de această sumă sunt persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei; familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010 și familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

De asemenea, în anul 2023, românii cu venituri de până la 1.700 de lei vor beneficia în continuare de șase noi tranșe de câte 250 de lei, plătite la fiecare două luni, pentru alimente și mese calde.

De aceste vouchere vor beneficia pensionarii sistemului public de pensii cu venituri mai mici sau egale cu 1700 lei, persoanele – copii și adulți -, încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu cu venituri mai mici sau egale cu 1700 lei, familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei, familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei și familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

Tot începând cu 1 ianuarie alocațiile de stat pentru copii au fost majorate, fiind indexate cu rata inflației.

ADVERTISEMENT