News

Ce aliaţi are Rusia şi cum îl ajută pe Putin să reziste în faţa sancţiunilor Occidentului

În ciuda sancțiunilor economice dure impuse de Occident și de SUA, Rusia se menține pe linia de plutire. O explicație a specialiștilor ar fi faptul că regimul Putin are în continuare prieteni puternici în lume.
02.04.2022 | 15:56
Ce aliati are Rusia si cum il ajuta pe Putin sa reziste in fata sanctiunilor Occidentului
China, India sau Brazilia sunt doar câțiva dintre aliații care sprijină Rusia după sancțiunile economice aplicate Moscovei de către țările membre NATO
ADVERTISEMENT

Aliații tradiționali ai Rusiei nu sunt puțini și cu siguranță sunt puternici. Drept dovadă că țări precum India, China, Venezuela, Brazilia sau Africa de Sud sprijină în continuare regimul lui Vladimir Putin, condamnat la scară mondială pentru agresiunea asupra Ucrainei, începută pe 24 februarie anul curent.

Rusia pare sancționată economic de toată lumea, dar realitatea e diferită

Potrivit specialiștilor, în prezent Rusia nu este atât de izolată precum se crede, sancțiunile economice fiind aplicate în principal de Statele Unite și de aliații din NATO, dar cam atât. Plus Australia, Japonia sau Coreea de Sud, ceea ce înseamnă ceva, dar nu este neapărat suficient pentru ca Rusia să fie atât de afectată pe plan economic.

ADVERTISEMENT

Recent, Adunarea Generală ONU a adoptat o rezoluție fără caracter obligatoriu, care solicită protecția civililor și a infrastructurii civile din Ucraina și cere încetarea imediată a ostilităților. În timp ce rezoluția a primit undă verde de la 140 dintre cei 193 de membri ai adunării, 53 de membri nu au sprijinit demersul – patru țări au votat împotriva adoptării documentului, 38 s-au abținut. Restul au lipsit de la vot.

”Aliații Moscovei, Siria, Belarus și Coreea de Nord (plus Rusia) au votat împotriva rezoluției, la fel ca și Eritreea. Aceste țări au ignorat apelul secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care a descris agresiunea Rusiei drept ”absurdă”, având în vedere că mai mult de patru milioane de ucrainieni au fost forțati să se refugieze în țările vecine, în timp ce nenumărați civili au fost uciși în bombardamentele rușilor.

ADVERTISEMENT

La rândul său, Venezuela a susținut Kremlinul în declarațiile sale, deși a absentat de la vot împreună cu Azerbaidjan, Burkina Faso, Eswatini, Etiopia, Guineea, Guineea-Bassau, Maroc, Togo, Turkmenistan și Uzbekistan”, notează g4media.ro.

Cum s-au votat rezoluțiile ONU de condamnare a agresiunii Rusiei

Pe 2 martie, o altă rezoluție ONU care a criticat Rusia pentru declanșarea războiului împotriva Ucrainei a determinat mai multe țări să se abțină de la vot, poziționându-se practic de partea regimului condus autoritar de Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

Țările care s-au abținut de la vot, adoptând astfel o atitudine neutră la ambele rezoluții, includ Algeria, Angola, Armenia, Bangladesh, Bolivia, Burundi, Republica Centrafricană, China, Cuba, Republica Congo, El Salvador, Guineea Ecuatorială, India, Iran, Irak, Kazahstan, Kârgâzstan, Laos, Madagascar, Mali, Mongolia, Mozambic, Namibia, Nicaragua, Pakistan, Senegal, Africa de Sud, Sudanul de Sud, Sri Lanka, Sudan, Tadjikistan, Tanzania, Uganda, Vietnam și Zimbabwe. Emiratele Arabe Unite s-au abținut inițial să voteze prima rezoluție, dar și-au schimbat poziția pentru a denunța Rusia în cazul celui de-al doilea document.

Într-un mandat similar prezentat în față celor 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU în urmă cu două săptămâni, Rusia a fost singura țară care a votat împotriva rezoluției care o condamna pentru atacarea Ucrainei. SUA și alte zece țări au susținut rezoluția, în timp ce trei state s-au abținut: China, Emiratele Arabe Unite și India.

ADVERTISEMENT

China este, indiscutabil, prietenul de nădejde al Rusiei în aceste momente dificile pe care le traversează Moscova pe plan economic, unde are de înfruntat sancțiuni fără precedent. De la începutul conflictului, Beijingul s-a ferit să condamne invazia rusă. Referindu-se la poziția Chinei, analiștii au afirmat că relațiile strânse ale Beijingului cu Moscova sunt tot mai strânse. Putin a avut de altfel o întâlnire cu omologul sau chinez, Xi Jinping, cu doar câteva săptămâni înainte de a ordona invadarea Ucrainei.

India și China profită de prețurile reduse ale petrolului rusesc, Africa de Sud rămâne și ea aliatul tradițional al Moscovei

Trăim o etapă foarte serioasă în istoria relaţiilor internaţionale” a declarat recent Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei de la Kremlin, la începutul unei întrevederi bilaterale cu omologul său chinez, Wang Yi. ”Sunt convins că la finalul acestei etape situaţia internaţională va fi net mai clară şi că noi, împreună cu dumneavoastră şi cu partenerii noştri, ne vom îndrepta spre o ordine mondială multipolară, justă, democratică”, i-a spus Lavrov ministrului chinez.

Și India, dependentă de petrolul rusesc, este un prieten al guvernului de la Moscova, profitând ca și China de prețurile reduse cu care regimul lui Putin tranzacționează acum combustibilul. Și Venezuela, dar și Brazilia, și Africa de Sud, prieten tradițional al Rusiei, toate și-au exprimat mai mult sau mai puțin fățiș susținerea pentru Putin.

Recent, Washington Post a făcut un inventar al țărilor care nu au condamnat Rusia pentru atacul neprovocat împotriva Ucrainei și care fac ca izolarea completă a lui Putin să nu fie posibilă. Publicația a scris că, în India, guvernul premierului Modi s-a abținut să denunțe invazia rusă a Ucrainei, descriind-o drept un conflict între Moscova și NATO.

Președintele brazilian Jair Bolsonaro, mare admirator al lui Putin, a declarat că țara sa ”nu va lua parte la conflict” și l-a descris pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski drept ”un comic”. De asemenea, jurnaliștii au menționat declarația ministrului sud-african Zulu despre prietenia de durată cu Rusia, semn că mai e mult până ca Putin să rămână singur împotriva tuturor.

 

ADVERTISEMENT