Life

Ce aliment este recomandat să evităm în noaptea de Revelion? Cristian Mărgărit: „Vom ține la minim alte surse de grăsime, fie ele sănătoase”

Cunoscutul nutriționist Cristian Mărgărit ne explică de ce este bine să evităm un anumit aliment, în noaptea de Revelion.
30.12.2024 | 11:55
Ce aliment este recomandat sa evitam in noaptea de Revelion Cristian Margarit Vom tine la minim alte surse de grasime fie ele sanatoase
Ce aliment este recomandat să evităm în noaptea de Revelion? Sursa foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Mai sunt doar două zile până la trecerea în noul an. Așa că, în toate bucătăriile este mare forfotă, fiecare gospodină încercând să facă bucate alese pentru noaptea de Revelion. Totuși, trebuie să ținem cont de anumite recomandări pentru a nu ajunge pe mâna medicilor. Nutriționistul Cristian Mărgărit ne spune ce aliment este indicat să edităm.

Ce aliment este recomandat să evităm în noaptea de Revelion?

După mesele copioase de Crăciun, Cristian Mărgărit trage un semnal de alarmă pentru mâncăcioși. Acesta avertizează că pofticioșii pot ajunge la camera de gardă din cauza suprasolicitării organismului.

ADVERTISEMENT

Din acest motiv, cunoscutul nutriționist oferă, pentru FANATIK, câteva idei care să reducă daunele la minim.

Să te hidratezi foarte bine tot timpul. Să bei apă chiar și înainte de mese. Este foarte important pentru rinichi, mai ales dacă vei mânca mai sărat și carne.

ADVERTISEMENT

 Gustă din preparatele tradiționale, dar pune porții mici și încearcă să fie la mese diferite, adică dacă mănânci cârnați la o masă, nu mai mănânci și sarmale, de exemplu. Folosește enzimele digestive.

Dacă vrei cozonac sau alt dulce, să fie ca o gustare după antrenament, nu după masă.

Pune lângă toate cărnurile câte o salată (dacă poți cu rucola, andive, fenicul, oțet balsamic). Pentru digestie optimă carnea se mănâncă prima și încearcă să nu fie asociată și cu brânzeturi.

ADVERTISEMENT

Poți să faci mișcare, dar lejeră, de tip plimbări pe jos, mai ales după masă”, a recomandat Cristian Mărgărit.

De ce este bine să evităm acest aliment?

Nutriționistul Cristian Mărgărit a povestit pe site-ul lui personal care sunt alimentele pe care ar fi bine să ne evităm în perioada sărbătorilor. Acesta detaliază care sunt minusurile anumitor preparate, care, combinate duc la îngreunarea digestiei și, inevitabil la îngrăsare.

ADVERTISEMENT

Așa că, sfaturile lui sunt legate de diminuarea grăsimilor, zaharurilor, surselor de proteine și nu în ultimul rând, alcoolul.

Ce evităm? Grăsimile din această perioadă sunt destule, deci vom ține la minim alte surse de grăsime, fie ele sănătoase: nuci/semințe, uleiuri, avocado, brânzeturi grase etc. Zahărul este și el o sursă de energie foarte densă, deci vom încerca să îl ținem la minim, mai ales în forma lui lichidă (așa-zisele “băuturi răcoritoare”).

Alte surse de proteine (inclusiv vegetale) nu prea mai au loc în dieta noastră dacă vom mânca multă carne, așa că le păstrăm pentru perioada de ”revenire” de după Sărbători. Excepție ar putea face iaurtul, care poate fi folosit în loc de smântână (variantele ”grecești”).

Alcoolul va fi parte ”din regim” pentru mulți dintre noi, dar măcar să ne hidratăm suficient. Hidratarea va ajuta și la eliminarea excesului de sare și la diminuarea mahmurelii.

Ne bucurăm de tot ce ne dorim, dar cu măsură, nu este nevoie să mâncăm din toate, până la refuz, la fiecare masă. Le putem împărți pe mai multe zile, fără să facem excese”, a explicat cunoscutul specialist în alimentație.

Cum ne dezumflăm rapid după masa copioasă de Revelion?

De asemenea, Cristian Mărgărit ne-a mai dezvăluit un truc prin care putem să ne dezumflăm rapid după masa copioasă de Revelion. Nutriționistul susține că renunțarea la zahăr, cereale și lactate ne ajută să reducem balonarea și supraîncărcarea alimentară.

Reducerea la minim a consumului de alcool, carne, grăsime (cu excepția omega 3, CLA și MCT în cantități mici), dulciuri (chiar și ”de dietă”), făinoase (chiar și fără gluten), lactate (chiar și de la ”țară”) ca surse importante de calorii, toxine, sare și material pentru fermentație.

În general, renunțarea la zahăr, cereale (și derivate) și lactate duce la o dezumflare rapidă. Evident, evităm și alimentele sărate, nu mai punem sare în mâncare.

Aportul de fructe (fructoză) în cantități semnificative (mai mult de 1-2 fructe pe zi) este contraindicat: fructoza nu are ce căuta peste grăsimi și alcool. Cu toate că fructoza pură (industrială) poate fi numită și ”zahărul din fructe” ea nu are nicio legatură cu fructele și nicio utilitate. Este la fel de rea ca zahărul, chiar dacă unii știu din auzite că se recomandă la diabetici pentru că nu afectează glicemia”, a scris Cristian Mărgărit pe siteul personal.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: