Înainte de Crăciun, creștinii țin 40 de zile de post și rugăciune, un timp dedicat curățării trupului și a sufletului. Mihaela Bilic avertizează însă asupra unui aliment care dăunează organismului și ar trebui evitat în post.
Postul Crăciunului este în plină desfășurare. A început pe 14 noiembrie 2024 și urmează să se încheie în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie. Deși toată lumea știe că în post nu se consumă carne, ouă, lapte și derivatele lor, medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția asupra unui alt aliment care ar trebui evitat, sau cel puțin limitat. Este vorba de ulei.
În tradiția bisericească, spune specialista, dezlegările la ulei sunt foarte rare în post, fiind puse în aceeași categorie cu vinul. Ea crede că uleiul ar trebui eliminat din alimentație în perioada postului, indiferent că vorbim despre cel de floarea soarelui sau de măsline.
„Nu știu dacă au fost nutriționiști de față atunci când s-au pus bazele religiei, însă limitarea consumului de ulei este mai importantă decât eliminarea oului și produselor lactate. Când vrem să-i dăm o pauză ficatului și metabolismului de la munca grea de digestie din fiecare zi, pe lângă produsele de origine animală trebuie obligatoriu să renunțăm și la ulei, indiferent dacă e de floarea soarelui sau de măsline.
Dacă aveți curiozitatea să vedeți cât de rare sunt dezlegările la ulei și vin din timpul postului veți fi uimiți. Este de asemenea interesant că uleiul și vinul au fost puse în aceeași categorie, a plăcerilor alimentare ce trebuie limitate. Dacă analizăm puțin, vedem că prin eliminarea uleiului dispar din meniul de post toate mâncărurile gustoase: zacuscă, salată de vinete și humus, pateu vegetal, cartofi prăjiți, șnițel de soia, produse de patiserie și de cofetărie (pentru că margarina tot ulei este)”, a scris nutriționista Mihaela Bilic, în urmă cu ceva vreme, potrivit cancan.ro.
Pentru cei care vor să țină post în mod sănătos, medicul Mihaela Bilic propune o serie de recomandări. Meniul poate include ciorbe și mâncăruri de legume pregătite fără ulei, diverse preparate făinoase, cartofi, pâine și mămăligă. Nu trebuie să lipsească nici leguminoasele precum fasolea, mazărea, lintea, soia sau năutul, care sunt foarte hrănitoare.
Totuși, specialista atrage atenția asupra câtorva capcane. Chiar și salatele, semințele sau fructele oleaginoase (nuci, alune, migdale), pot fi problematice în post din cauza conținutului ridicat de ulei (până la 40% în cazul oleaginoaselor).
„Departe de mine dorința de a fi cârcotașă, dar decât să ținem post mâncând pe săturate alimente bogate în ulei, mai bine nu ținem deloc. Postul nu face bine și nu ajută organismul decât atunci când presupune mâncare puțină și dietetică, adică fără grăsime.
Postul înseamnă să nu te saturi, să simți lipsa, să te confrunți cu foamea. Asta e esența, simbolul, scopul. Și da, există un rău mai mare decât uleiul, pe care religia nu l-a luat în calcul pentru că nu exista: grăsimea vegetală de palmier și de cocos”, a mai scris specialista în nutriție, pe Facebook, conform sursei.