În prezent, există o mulțime de alimente la tot pasul. Nutriționiștii trag un semnal de alarmă și susțin că nu este important cât mâncăm, ci ce anume mâncăm. Iată cum ar trebui să existe o farfurie echilibrată, în concepția Mihaelei Bilic.
Alimentația echilibrată este cheia unui organism sănătos. Este foarte important să cunoaștem ne cunoaștem nevoile, pentru a ne asigura că îi oferim organismului cele necesare.
Mihaela Bilic a vorbit de multe ori despre alimentația echilibrată și cât de ușor se poate obține. De data asta, nutriționistul a exemplificat pe înțelesul tuturor și a spus cum arată, de fapt, o farfurie echilibrată.
În primul rând, Mihaela Bilic susține că o farfurie ar trebui să aibă între 20 și 25 de centimetri diametrul. După ce am stabilit asta, este momentul să ne orientăm către alimentele care reușesc să o echilibreze.
În al doilea rând, nutriționistul recomandă să nu concentrăm pe cantitate, ci pe calitate. Farfuria nu trebuie să fie plină ochi, ci mai degrabă trebuie să conțină alimente sănătoase, pline de vitamine și minerale.
Pentru a alcătui o farfurie echilibrată, trebuie să știm ce combinații alimentare să facem. Pe farfurie trebuie să se regăsească toate alimentele principale, astfel încât organismul să nu ducă lipsă de nimic.
Regula de bază pe care o susțin Mihaela Bilic presupune ca farfuria să fie împărțită în trei. Într-o parte a farfuriei trebuie să se regăsească verdețurile și cruditățile. Cealaltă jumătate se împarte în două și trebuie să conțină proteine și clasica felie de pâine.
”Foarte important este ce combinații facem, pentru că ideal ar fi, ca să fim echilibrați, să nu excludem nicio categorie din elementele principale. Asta înseamnă că pe această farfurie echilibrată, jumătate din suprafață o acoperim cu legume. Când zic legume înseamnă verdețuri, crudități, că sunt sub formă de salată, că sunt murate, că sunt gătite, că sunt la abur.”
Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă și îi sfătuiește pe toți să fie atenți la un mic detaliu. Mazărea, lintea, cartoful sau fasolea nu intră în categoria legumelor, ci sunt leguminoase.
”Toate boabele, adică fasole, mazăre, linte, năut, nu sunt legume, sunt leguminoase. Nici cartoful nu intră la categoria asta de legume, deci acolo punem frunzele, verdețurile, lucrurile care sunt colorate, dar extrem de sărace în calorii.”
Mihaela Bilic a continuat seria recomandărilor și a exemplificat ce alimente ar trebui să se regăsească în a doua jumătate a farfuriei. Doar așa se va obține un echilibru ale cărui rezultate se vor vedea în timp asupra siluetei.
”Cealaltă jumătate o împărțim în două și avem așa: un sfert punem proteinele: carne, pește, ouă, brânză, iar celălalt sfert îl alocăm pentru făinoase/carbohidrați. Și aici avem felia de pâine banală, dacă ne trebuie pâine, pastele sau orez sau cartof sau toate aceste boabe (mazăre, fasole, linte, năut).”, a spus nutriționistul la PRO TV.