Life

Ce alimente devin periculoase în funcție de cum sunt gătite. Greșelile pe care multe gospodine ajung să le comită

Produsele riscante pentru sănătate, în funcție de cum sunt preparate. Erorile la care recurg foarte multe persoane în bucătărie.
05.05.2025 | 14:39
Ce alimente devin periculoase in functie de cum sunt gatite Greselile pe care multe gospodine ajung sa le comita
Un neurolog spune care sunt alimentele periculoase pentru organism. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Un medic vine cu un puternic avertisment. Neurologul spune ce alimente devin periculoase în funcție de cum sunt gătite. Acesta sunt, de fapt, greșelile pe care multe gospodine ajung să le comită. Specialiștii vin cu sfaturi prețioase.

Alimentele periculoase, în funcție de cum sunt gătite

Ramon Velazquez, consultant în neuroștiințe și consilier de cercetare la Mind Lab Pro ,a dezvăluit care sunt produsele riscante pentru sănătate. Medicul spune că ceea ce mănânci afectează atât silueta, cât și creierul.

ADVERTISEMENT

Expertul a făcut un clasament al alimentelor periculoase. Acestea ajung în această situație în funcție de cum sunt gătite. Din păcate, studiile arată că pot accelera declinul cognitiv. În plus, pot crește riscul de a dezvolta demență.

Alimentele ultraprocesate (UPFs) au cantități mari de zahăr, sare, aditivi, conservanți. De asemenea, conțin ingrediente artificiale și grăsimi nesănătoase, care provoacă inflamații în întregul corp, inclusiv în creier.

ADVERTISEMENT

„Persoanele care consumă cele mai mari cantități de alimente ultraprocesate au un declin cognitiv global cu 28% mai rapid. Aceste alimente declanșează răspunsuri inflamatorii care deteriorează conexiunile delicate dintre celulele nervoase.

Gătitul la temperaturi mari (grătar, prăjit, rumenit) produce compuși numiți Produși Avansați de Glicație* (AGEs). AGEs declanșează stres oxidativ și inflamație în creier.

ADVERTISEMENT

Acești compuși sunt asociați cu formarea plăcilor de amiloid – aceleași depuneri de proteine găsite în boala Alzheimer”, a spus Ramon Velazquez, scrie nypost.com. Peștele cu un conținut ridicat de mercur este un alt aliment periculos, în funcție de cum este gătit.

ADVERTISEMENT

Îndulcitorii artificiali, periculoși pentru sănătate

Cunoscutul neurolog susține că îndulcitorii artificiali nu sunt buni pentru organism. Specialistul spune că aceștia sunt periculoși, cu toate că sunt promovați ca alternativă sănătoasă la zahăr. Cele mai recente studii arată contrariul.

Unul dintre acești îndulcitori artificiali este aspartamul, legat de probleme de memorie și învățare. În plus, poate altera bacteriile intestinale într-un mod care favorizează inflamația. Poate crește riscul de boli neurodegenerative.

E foarte important să se înlocuiască cu variante naturale, cum ar fi mierea sau siropul de arțar. Neurologul trage un semnal de alarmă și asupra unui alt aliment periculos. Acesta constă în consumul de alcool.

Mai mult, contribuie la obezitate, multiple forme de cancer și boli neurodegenerative precum Alzheimer. Consumul excesiv pe termen lung reduce volumul creierului. Acest lucru afectează cortexul prefrontal, responsabil cu luarea deciziilor și gândirea rațională.

Tags: