Masa de seară trebuie aleasă cu mare grijă. Este recomandat să nu mai consumi nimic după ora 18:00. Totuși, dacă nu poți rezista tentației, iată ce nu ar mai trebui să mănânci niciodată între orele 21:00 și 23:00.
Alimentația este extrem de importantă pentru sănătatea și echilibrul organismului. Chiar dacă se spune că micul dejun este cea mai importantă masă din zi, nici prânzul sau cina nu ar trebui neglijate.
Masa de seară a stârnit mereu controverse în rândul specialiștilor. Având în vedere că nu multe persoane pot rezista să nu mănânce nimic după ora 18:00, nutriționiștii s-au văzut nevoiți să vină cu diverse recomandări.
Potrivit specialiștilor, ceea ce mâncăm seara se va reflecta în rutina de somn. În funcție de alimentele consumate, vom reuși să ne odihnim corespunzător sau vom avea un somn agitat.
Toby King, un cunoscut nutriționist de peste hotare, a tras un semnal de alarmă. Specialistul susține că există anumite alimente care pot perturba rutina de odihnă. Tocmai de aceea, recomandă evitarea lor cu orice preț.
”Ceea ce mâncăm înainte de culcare nu influențează doar visele noastre, ci întreaga noastră capacitate de a ne odihni corespunzător.”, a spus nutriționistul.
De obicei, cele mai multe persoane se feresc de cafea sau de dulciuri înainte de culcare. Ei bine, acestea nu sunt singurele alimente care ar trebui evitate în intervalului 21:00-23:00.
Potrivit lui Toby King, ceapa este un alt aliment care nu ar mai trebui consumat seara târziu. Aceasta conține fibre fermentabile care nu fac decât să creeze senzația de balonare și disconfort. În unele cazuri, ceapa consumată seara poate provoca arsuri la stomac și poate transforma rutina de somn într-un adevărat coșmar.
În intervalul 21:00-23:00 nu ar trebui consumate nici legumele fermentate, precum varza murată. Acestea au un nivel ridicat de aciditate, ceea ce înseamnă că vor crea disconfort pe timpul nopții.
La fel de amenințătoare pentru un somn liniștit sunt și brânzeturile maturate. Chiar dacă nu sunt delicioase, nu ar trebui consumate seara, înainte de culcare. Acestea conțin tiramină, un aminoacid care eliberează norepinfrina, hormonul responsabil cu producerea de energie în organism.
Înainte de culcare nu este recomandat nici consumul de ciocolată neagră. Chiar dacă are beneficii pentru organism, cel mai bine ar fi să o eviți seara. Ciocolata neagră conține teobromină, un stimulent natural care nu face decât să te agite înainte să dormi.
Dacă vrei să te odihnești bine, atunci ar trebui să eviți seara și shake-urile proteice. Oricât de bune sunt pentru organism, acestea ar trebui consumate dimineața sau la prânz pentru a nu-ți da peste cap rutina de somn.