News

Ce alimente s-au scumpit în luna mai! Prețurile au crescut vertiginos

12.06.2019 | 14:05
Ce alimente sau scumpit in luna mai Preturile au crescut vertiginos

Vești proaste pentru toți românii. Prețurile produselor au crescut vertiginos, de la lună la lună, ajungând în mai la valori îngrijoătoare. Acest lucru survine pe fondul creșterii ratei anuale a inflației, în funcție de care se măsoară evoluția prețurilor de consum.

Produsele care au înregistrat scumpiri uriașe

Potrivit informațiilor date publicității miercuri de Institutul Național de Statistică,  rata anuală a inflației a atins în luna mai pragul de 4,2%, după ce în aprilie urcase de asemenea semnificativ, ajungând la valoarea de 3,83%.

Ca urmare a acestei situații, s-au înregistrat creșteri ale  prețurilor la alimente precum cartofi  (55,27%), alte legume şi conserve de legume (23,84%), dar  şi citrice (16,12%). Totodată, în luna mai, prețul combustibililor, al cărui impact asupra celorlalte produse este mult mai larg, a fost majorat cu până la 6,21.

Legumele sunt alimentele care au suferit cele mai mari creșteri de prețuri în ultima perioadă. Sursa foto:stirileprotv.ro
Legumele sunt alimentele care au suferit cele mai mari creșteri de prețuri în ultima perioadă. Sursa foto:stirileprotv.ro

Cum explică specialiștii creșterile alarmante de prețuri

Preţurile de consum în luna mai 2019 comparativ cu luna mai 2018 au crescut cu 4,1%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,4%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie 2018 – mai 2019) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2017 – mai 2018), calculată pe baza IPC, este 4,2%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 4,1%”se arată în comunicatul dat publicității de Institutul Național de Statistică.

Este de așteptat ca prețurile produselor și serviciilor să crească în continuare, dacă noile măsuri impuse de Guvern, prin controversata ordonanță de urgență 114 vor continua să rămână în vigoare. O mare parte dintre companiile de telefonie mobilă au notificat deja clienții cu privire la scumpirea abonamentelor și este doar o chestiune de timp până când celelalte grupuri le vor urma exemplul.

De altfel, începând cu data de 3 aprilie, toate abonamentele Orange sunt mai scumpe cu un euro, iar Vodafone a operat la rândul său o serie de majorări ale tarifelor, începând cu luna mai, pe fondul „creşterii majorităţii costurilor legate de operaţiunile pentru furnizarea serviciilor de comunicaţii”.

Tags: