Tu ce alimente alegi să consumi la prânz? Sunt persoane care de obicei sunt la muncă la această oră, astfel că aleg să mănânce în grabă mai ce apucă. Altele în schimb aleg o masă ceva mai copioasă.
Te-ai confruntat la un moment dat cu o stare de somnolență după masă? Fie că vorbim despre micul dejun, prânz sau cină, nu este tocmai normal să te simți fără energie după ce ai mâncat.
Explicația e una simplă. Dacă ai mâncat mult, atunci stomacul lucrează intens și este folosită o cantitate mare de energie pentru digerarea alimentelor. În același timp, e nevoie și de o infuzie mai mare de sânge pentru a transporta nutrienții consumați spre ficat.
Rezultatul e că tensiunea arterială scădea și ea, astfel că de aici apare și starea se somnolență ori oboseală. Asigură-te, deci, că nu consumi aceste alimente la prânz. Ele necesită un efort mare pentru digestie, astfel că o să te simți obosit după masă.
În primul rând evită carnea de porc sau de oaie la prânz. Aceste tipuri de carne conțin multe grăsimi, care sunt greu de digerat. Astfel, friptura de porc, ori cârnații, micii sau mezelurile, ar fi bine să fie excluse din meniu.
Ce alte alimente să nu consumi la prânz ca să nu te simți obosit? Evită preparatele de patiserie. Într-adevăr, la locul de muncă, un croissant sau o prăjitură ori o plăcintă pot părea o idee cât se poate de bună.
Adevărul este însă că produsele de patiserie, inclusiv covrigii, pâinea, dar și gogoșile, conțin cantități mari de grăsime și de zahăr. Astfel, după ce sunt consumate ajung să ofere o senzația de moleșeală.
Alege să nu consumi la prânz nici alimente bogate în zahăr. Bomboanele, prăjiturile cremoase și inclusiv băuturile acidulate de tip Coca-Cola pot fi problematice. Ele îți dau o falsă impresie de energie, dar după o oră s-ar putea să te simți mai obosit.
Alimentele prăjite, în special cele de tip fast-food trebuie de asemenea evitate. Ele accentuează oboseala, având în vedere grăsimile hidrogenate pe care le conțin, dar și sarea, care încetinesc digestia.