Credincioșii țin cont de preparatele pe care le consumă, însă numai unii știu, de fapt, ce alimente sunt periculoase pentru sănătate. Acestea trebuie evitate în Postul Crăciunului, care a început pe 15 noiembrie 2024. Puțini citesc etichetele.
Persoanele care țin Postul Crăciunului, ce are o durată de 40 de zile, au o gamă variată de produse din care pot alege de pe rafturile magazinelor. Cu toate acestea specialiștii trag un semnal de alarmă și spun de care trebuie să te ferești.
Oamenii trebuie să fie foarte atenți la etichetele pe care le au alimentele comercializate perioada aceasta. Tacticile înșelătoare sunt des întâlnite, motiv pentru care clienții ar fi bine să ia în calcul denumirea produselor pe care le cumpără.
Acest lucru este esențial pentru că reflectă natura reală a produsului și ajută consumatorii să facă diferența între ele. În plus, cumpărătorii trebuie să verifice etichetele alimentelor de post pentru a se asigura că nu induc în eroare.
„Cu toate acestea, producătorii recurg adesea la tactici inteligente pentru a da produselor alimentare de calitate inferioară nume atrăgătoare și înșelătoare. De exemplu: «salan» în loc de salam sau «velemea» în loc de telemea.
Consumatorii pot avea greutăți în a face diferențe între un produs fără aditivi și unul cu încărcătură chimică mare”, a explicat Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori, pentru ziare.com.
Președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor, Costel Stanciu, a mai dezvăluit că multe dintre alimentele de post au în compoziția lor ingrediente care nu sunt bune pentru organism, cum ar fi grăsimile vegetale nesănătoase.
Printre acestea se numără uleiul de palmier și uleiul de cocos, care pot crește nivelul colesterolului „rău”. De asemenea, acestea pot contribui la apariția bolilor cardiovasculare. În produsele de post se mai găsesc apă, grăsime vegetală din nucă de cocos și ulei de rapiță.
În plus, etichetele mai arată că unele alimente mai au fibre de Psyllium, fibre de inulină, pesmet din grâu, sare iodată, zahăr, sirop de glucoză, sirop de caramel, dextroză, fructoză, lecitină din soia, amidon și preparate aromatizante.