Life

Ce alimentele nu ar trebui să încălzești niciodată în cuptorul cu microunde. Pericolele la care te expui, fără să îți dai seama

Ce alimente nu ar trebui niciodată încălzite în cuptorul cu microunde. Acestea devin un adevărat pericol pentru organism și duc la apariția unor afecțiuni grave.
25.06.2024 | 13:40
Ce alimentele nu ar trebui sa incalzesti niciodata in cuptorul cu microunde Pericolele la care te expui fara sa iti dai seama
Ce alimente nu ar trebui niciodată încălzite în cuptorul cu microunde. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Cuptorul cu microunde este nelipsit din casele românilor. Este un electrocasnic foarte practic, care te ajută să economisești timp, încălzind rapid anumite preparate. Însă, pe cât de util este, pe atât de periculos poate deveni în unele cazuri. Iată ce alimente ar trebui să eviți să le încălzești în cuptorul cu microunde.

Motivul pentru care nu trebuie să încălzești anumite alimente în cuptorul cu microunde

De-a lungul timpului, cuptorul cu microunde a stârnit o mulțime de reacții în rândul celor care îl folosesc. Mulți sunt de părere că undele sale sunt nocive și să ar trebui utilizat cât mai rar. Alții, în schimb, cred că aceasta este foarte util și că îi ajută să economisească mult timp.

ADVERTISEMENT

Indiferent în care tabără te afli, un lucru este cert. Și anume, faptul că există anumite alimente care nu ar trebui niciodată încălzite sau reîncălzite în cuptorul cu microunde.

Dacă te întrebi care este explicația din spatele acestei recomandări, ei bine, totul este legat de undele sale. Uneori, undele cuptorului cu microunde sunt atât de puternice, încât distrug nutrienții din alimentele. În acest fel, în loc să ne bucurăm de preparate sănătoase, ne hrănim cu alimente nocive, fără calități nutritive.

ADVERTISEMENT

În cazul unor alimente, încălzirea sau reîncălzirea lor în cuptorul cu microunde poate duce la apariția unor boli digestive. Așadar, dacă vrei să stai departe de toxiinfecțiile alimentare, iată ce nu ar trebui să bagi niciodată în cuptorul cu microunde.

Alimentele care devin periculoase dacă sunt încălzite sau reîncălzite în cuptorul cu microunde

Poate că pare greu de crezut, dar ardeiul iute devine periculos atunci când este încălzit în cuptorul cu microunde. Acesta emană capsaicină, substanța care îl face să fie picant. Odată inhalată, aceasta poate provoca dificultăți respiratorii sau tuse.

ADVERTISEMENT

Nici carnea de pui nu trebuie încălzită în cuptorul cu microunde, din cauză că acest proces de încălzire nu va fi unul uniform. Astfel, undele nu vor fi capabile să pătrundă în bucățile mari, iar bacteriile nu vor fi distruse.

Potrivit Times of India, nici ciupercile nu trebuie reîncălzite în cuptorul cu microunde. Dacă au trecut mai mult de 24 de ore de când au fost gătite, cel mai probabil, acestea au dezvoltat bacterii. Cuptorul cu microunde nu le poate distruge, astfel că te expui pericolelor.

ADVERTISEMENT

Fructele congelate devin periculoase după ce au fost încălzite în cuptorul cu microunde. Sub incidența undelor, glucozidele care se regăsesc în ele se transformă în substanțe cancerigene.

Tot în substanțe cancerigene se transformă și nitrozamina din sfeclă. Tocmai de aceea, este recomandat să o prepari în cantități mici, astfel încât să le consumi la o singură masă și să nu fii nevoit să o reîncălzești.

Nici orezul nu trebuie încălzit în cuptorul cu microunde, deoarece poate duce la ceea ce se numește sindromul orezului prăjit. Mai exact, este vorba despre o intoxicație alimentară care apare din cauza bacteriei Bacillus cereus.

Nici broccoli sau cartofii nu ar trebui încălziți la microunde. Prin încălzirea la microunde, broccoli își pierd toate calitățile nutritive, iar cartofii devin un real pericol. Când sunt reîncălziți la microunde, cartofii devin responsabili de apariția botulismului, afecțiunea ce poate duce la intoxicație alimentară.

Tot de pe lista alimentelor care nu ar trebui niciodată încălzite în cuptor mai fac parte și carnea procesată, verdețurile, ouăle și cafeaua.

ADVERTISEMENT
Tags: