Ce ambalaje poți returna, de fapt, la aparatele SGR. Puțini români știau lucrul acesta. Se aplică în magazinele din toată țara. De acum înainte nu vei mai avea probleme atunci când vrei să dai înapoi sticlele cu garanția de 50 de bani.
Care sunt ambalajele pe care le acceptă aparatele SGR. Toți oamenii trebuie să cunoască acest aspect important, care este valabil în toate punctele de colectare din România, indiferent despre ce supermarket este vorba.
Persoanele care aleg să dea înapoi sticlele cu garanție trebuie neapărat să știe acest lucru. Din păcate, încă există clienți care nu știu care sunt recipientele pentru care își primesc cei 50 de bani achitați în momentul achiziționării unui PET.
În primul rând, cumpărătorii trebuie să se asigure că au păstrat sticle care au logo-ul „Ambalaj cu garanție”. În al doilea rând, trebuie să ia în calcul că aparatele acceptă doar anumite volume, acestea fiind cuprinse între o,1 l și 3 l.
Așadar, bidoanele de 5 litri nu se returnează în aparatele SGR de pe teritorul țării noastre. De asemenea, ambalajele care sunt acceptate sunt cele confecționate din sticlă, plastic sau metal, care trebuie să fie golite complet de conținut.
În cazul în care pe fundul sticlei încă există apă sau suc, aparatul nu va prelua ambalajul. Totodată, aceste ambalaje nu trebuie să fie deformate, ci să fie curate și să aibă eticheta intactă, înregistrată în Registrul Ambalajelor SGR ținut de RetuRO.
Concret, printre ambalajele pentru care clienții își primesc garanția de 50 de bani se numără cele de bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel, vinuri și spirtoase.
„În program intră orice ambalaj de băutură, de la 100 de mililitri până la 3 litri, pentru băuturi răcoritoare, apă plată și minerală, bere, vin, cam toată gama pe care o găsim pe rafturile magazinelor din România”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, scrie spotmedia.ro.
În aceeași notă, autoritățile din România transmit că ambalajele care au garanția de 50 de bani nu trebuie spălate pentru a fi acceptate de aparatele SGR. În schimb, recipientele nu trebuie să aibă neapărat capac, fiind acceptate și cele care nu au.
Comercianții care au magazine mai mari de 200 metri pătrați au datoria de a organiza propriile puncte de returnare. Acestea trebuie să se găsească aproape de magazin sau în imediata vecinătate a acestuia, la mai puțin de 150 de metri.
Programul de funcționare trebuie să fie același ca al supermarketului. Mai mult decât atât, magazinele trebuie să accepte toate ambalajele SGR returnate, indiferent de locul din care a fost achiziționat produsul.