News

Ce amendă pot primi șoferii care dau flashuri. În ce situații abuzează unii de acest procedeu

În România, Codul rutier prevede o amendă destul de ridicată pentru șoferii care dau flashuri în timp ce se află la volan. Din păcate, românii abuzează de acest procedeu.
19.11.2022 | 15:53
Ce amenda pot primi soferii care dau flashuri In ce situatii abuzeaza unii de acest procedeu
Șoferii care dau flashuri pot primi o amendă foarte mare din partea Poliției. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În traficul din România, flashurile date de șoferii aflați în deplasare aproape că sunt nelipsite.

Șoferii care dau flashuri pot primi o amendă foarte mare din partea Poliției

Prin această folosire a farurilor, unii șoferi vor să semnalizeze celorlalți participanți la trafic o nemulțumire, un avertisment sau chiar o permisiune. Un astfel de comportament poate avea consecințe negative și se poate solda și cu amenzi.

ADVERTISEMENT

Șoferii trebuie să fie conștienți de faptul că gestul de a da flashuri poate fi sancționat. Codul Rutier spune că folosirea incorectă a luminilor de drum față de autovehiculul care circulă în fața sa, în aceeași direcție de mers se sancționează.

În 2022, Guvernul a schimbat Codul Rutier. Printr-o ordonanță, au fost introduse sancțiuni dure pentru șoferii care șicanează în trafic, fac manevre periculoase sau au un mod periculos de a conduce, atât pentru ei, cât și pentru ceilalți participanți la trafic.

ADVERTISEMENT

În ceea ce-i privește pe șoferii care dau flashuri sau frânează brusc, aceștia riscă amenzi de peste 1.000 de lei şi suspendarea permisului.

Guvernanții vor însă pedepse și mai dure. Un nou proiect de modificare a Codului Rutier, care va intra din nou în dezbaterea parlamentară, propune sancţiuni mult mai dure pentru cei inconştienţi la volan.

ADVERTISEMENT

Potrivit documentului, șoferii care intră pe contrasens pe autostradă vor rămâne pietoni pentru patru luni, iar cei care dau flashuri vor trebui să plătească 3.000 de lei amendă, notează România TV.

În ce situații abuzează unii șoferi de acest procedeu de a da flashuri

Pe drumurile din România există așa-numitele comunicări în rândul participanților la trafic. Situațiile în care aceștia abuzează de flashuri, conform promotor:

ADVERTISEMENT
  • Flashuri la semafor: un șofer te avertizează că trebuie să avansezi pentru că semaforul indică verde
  • Flashuri din spate în mers: un șofer îi cere altuia să se dea la o parte pentru a-i face loc celui din spate, care se grăbește. Acestea sunt folosite foarte des pe autostrăzi, în banda a doua, de către șoferii care circulă cu viteză.
  • Flashuri din sens opus: șoferii se avertizează asupra apariției în zonă a Poliției. După acest flash, șoferii din sens opus reduc viteza pentru a nu fi prinși de radar.
  • Flashuri într-o intersecție: aici se folosește atunci când un șofer îi permite altuia să intra în coloană în fața sa sau să schimbe banda de circulație.

Poliția Română a explicat șoferilor, pe pagina oficială de Facebook, de ce nu este bine să dea flash-uri pe drumurile publice.

”După ce treci de echipajul de poliție, vezi o altă mașină care circulă din sens opus… sau poate două, trei…. , iar ție ți se pare că ar merge cu viteză și te gândești să le dai flash-uri și ,să-i scapi de amendă.

Nimic de zis, ai un spirit civic desăvârșit. Dar dacă într-una din acele mașini este un urmărit național sau internațional și datorită spiritului tău civic, el nu mai ajunge la echipajul de poliție, nu mai este oprit și reținut? Te-ai gândit la asta? Probabil că nu”, au scris reprezentanții Poliției Române.

ADVERTISEMENT
Tags: