Șoferii din România care obișnuiesc să arunce chiștocul de la țigară pe geamul de la mașină în timpul mersului sau când staționează riscă o amendă uriașă dacă sunt depistați de Poliție. Ce spune Codul Rutier.
În țara noastră, foarte mulți participanți la trafic obișnuiesc să adopte un comportament agresiv față de ceilalți omologi de pe șosele. Pentru aceștia, Codul rutier din 2024 s-a schimbat radical.
Din luna octombrie a anului trecut, înregistrările video făcute de alți șoferi pot fi folosite ca dovezi pentru amenzi. Inclusiv comportamentul agresiv este acum sancționat.
Amenzi uriașe se acordă și șoferilor care aruncă obiecte din vehicule. Cel mai la ”modă” obicei în România este aruncatul chiștoacelor pe geam. Vedem frecvent șoferi care, după ce-și consumă țigara, scot mâna pe geam și aruncă chiștocul la voia întâmplării.
Dacă vă încadrați în această ”categorie” e important să vă schimbați de urgență comportamentul. Altfel, riscați multe puncte de penalizare și mii de lei amendă din partea Poliției.
Articolul 96 din Codul Rutier face referire clară la acei șoferi care aruncă sau permit aruncarea gunoaielor pe drumurile publice. Aceștia riscă sancțiuni, care pot include amenzi. Acest obicei poate atrage și puncte de penalizare pentru șoferi.
Dacă aruncați pe geam chiștocul de la țigară vă puteți trezi cu o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. Conform legislației rutiere, contravenția amintită este sancționată sever deoarece contribuie la poluarea mediului, afectând atât calitatea aerului, cât și peisajul urban și natural.
Anual, la nivel mondial, circa 4,5 trilioane de mucuri de țigară ajung în mediu. Acestea sunt dăunătoare apelor subterane și animalelor care confundă mucurile cu hrană.
Dacă în România sunt doar amenzi prevăzute în lege pentru șoferii iresponsabili, în alte țări sancțiunile sunt de ordin penal. De exemplu, în Germania, aruncarea de chiștoace de țigară din mașină poate atrage pedepse mult mai dure, inclusiv închisoare cu executare.
În acest stat din centrul Europei, incendiile de pădure au la origine mucurile de țigară. Potrivit fahrerseite.eu, oricine le aruncă pe acestea pe geamul unei mașini în mișcare poate fi pedepsit cu închisoarea sub acuzația de ”incendiere din neglijență”.
Am văzut, mai sus, ce amenzi riscă șoferii care aruncă chiștoace de țigară pe geam. În România însă, în unele condiții și fumatul la volan este interzis și se sancționează destul de aspru.
Legislația spune că fumatul este interzis în vehiculele destinate transportului public. Cu alte cuvinte, dacă desfășori activități de ridesharing, nu ai voie să fumezi în acea mașină, indiferent dacă ești șofer sau pasager. Regula se aplică și în cazul taxiurilor, microbuzelor sau autobuzelor.
Totodată, nu este permis să fumezi în timp ce conduci o mașină de serviciu. ”Legea interzice clar persoanelor care conduc sau călătoresc în mașina de serviciu să fumeze în interiorul acestora. Chiar dacă ești patronul firmei, tot nu ai voie, legal, să fumezi în mașină, dacă aceasta e înregistrată pe firmă”, a spus un avocat citat de promotor.ro.