News

Ce amendă primesc cei care filmează sau pozează buletinul de vot. Sancțiune uriașă pentru propaganda electorală

27.09.2020 | 12:27
Ce amenda primesc cei care filmeaza sau pozeaza buletinul de vot Sanctiune uriasa pentru propaganda electorala
Ce amendă primesc cei care filmează sau pozează buletinul de vot. Sancțiune uriașă pentru propaganda electorală. Sursa foto: INQUAM Photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Alegerile locale 2020 din România vin cu o serie de amenzi uriașe pentru cetățenii care, intenționat, încalcă prevederile legii în timpul derulării procesului de votare.

Astfel, conform celor din MAI, fotografierea sau filmarea buletinului de vot de către cetățeni în timpul exercitării dreptului electoral se sancţionează cu amendă cuprinsă între 600 şi 1.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Campania electorală s-a încheiat oficial pe data de 26 septembrie. În aceste condiții, cei care sunt prinși exercitând în continuare propagandă în ziua votului pot fi sancționați cu amenzi și mai mari, de până la 2.000 de lei.

Amenda pentru cei care filmează sau pozează buletinul de vot

În cursul zilei de duminică, la scurt timp după începerea votului la alegerile locale, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a anunțat că fotografierea sau filmarea buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot va fi aspru pedepsită de forțele de ordine.

ADVERTISEMENT

Înainte de a-și încerca norocul, cei care decid să filmeze sau să pozeze buletinul de vot trebuie să știe că sunt pasibili de o amendă cuprinsă între 600 şi 1.000 de lei.

”Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot se sancţionează cu amendă cuprinsă între 600 şi 1.000 de lei”, a anunţat, duminică, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

ADVERTISEMENT

Sancțiune uriașă pentru propaganda electorală

Campania și propaganda electorală în ziua votului vor fi și ele sancționate de cadrele MAI. Astfel, persoanele care continuă propaganda electorală sau sfătuiesc alegătorii la sediul secțiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze anumiți competitori electorali vor primi amendă cuprinsă între 1.400 şi 2.000 de lei.

Și mai mari sunt amenzile pentru cei care comit acte cu privire la ordinea public în secțiile de votare sau în apropierea acestora.

ADVERTISEMENT

”Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.200 şi 3.000 de lei.

Aceeaşi amendă este prevăzută şi pentru comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare”, a mai transmis Dajbog, într-o declaraţie de presă la sediul MAI, informează Agerpres.

Oficialul Ministerului de Interne a mai precizat că persoana care votează fără a avea acest drept sau cu un act de identitate nul ori fals sau cu un buletin de vot fals poate primi pedeapsă cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi

Aceeaşi pedeapsă va primi persoana care votează de două sau mai multe ori sau introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul.

ADVERTISEMENT