În 2025, șoferii care sunt prinși pe drumurile publice din România fără o asigurare RCA valabilă riscă o amendă foarte mare. În plus, o altă sancțiune dură mai este prevăzută în Codul Rutier pentru cei care nu respectă legea.
Este cunoscut deja faptul că, în țara noastră, asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) este obligatorie pentru toate vehiculele aflate în circulație pe drumurile publice.
În Codul Rutier 2025 se spune clar că ”vehiculele înmatriculate sau înregistrate, cu excepția celor cu tracțiune animala, care circulă pe drumurile publice, trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație”.
Interzis la a circula pe drumurile din țară mai au și vehiculele care nu corespund din punct de vedere tehnic, cele pentru care a intervenit suspendarea înmatriculării, precum și cele înregistrate al căror termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice (ITP) a expirat ori este anulată.
Revenind la RCA, aceasta este imperativă pentru toate vehiculele aflate în trafic pe drumurile publice din România. Asta înseamnă că cei care nu respectă cerința riscă sancțiuni majore.
Astfel, un șofer prins fără o poliță RCA valabilă este pasibil de o amendă uriașă. Aceasta poate varia între 1.000 și 2.000 de lei. Iar asta nu e singura pedeapsă. Mai urmează o sancțiune importantă. Certificatul de înmatriculare poate fi reținut până la prezentarea unei polițe valabile.
Atenție! Dacă în maxim 30 de zile de la reținerea certificatului de înmatriculare, deținătorul mașinii “nu face dovada asigurării acestuia (…), poliția rutieră dispune radierea din evidență a vehiculului”.
Un șofer fără RCA implicat într-un accident poate suferi și alte sancțiuni. El va trebui să acopere personal toate daunele produse. Aceste costuri pot fi substanțiale în cele mai multe cazuri.
Încă din 2018, verificarea valabilității RCA se face simplu și rapid cu prin platforma AIDA. Aceasta este în coordonarea BAAR – Biroul Asigurătorilor Auto din România.
Ca șofer, trebuie doar să accesezi aida.info.ro. Aici, poți să îți verifici situația mașinii în baza seriei de sașiu sau a numărului de înmatriculare. Procedura este una simplă pe care orice șofer o poate realiza rapid.