News

Ce amendă primești dacă circuli cu mașina în acest mod. Codul Rutier prevede sancțiuni aspre pentru șoferi

Ce amendă primești dacă circuli cu mașina în acest mod. Codul Rutier prevede sancțiuni aspre pentru șoferii care nu respectă legea și pornesc astfel la drum.
15.05.2023 | 21:40
Ce amenda primesti daca circuli cu masina in acest mod Codul Rutier prevede sanctiuni aspre pentru soferi
Ce amendă primești dacă circuli cu mașina în acest mod. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Ce amendă primești dacă circuli cu mașina în acest mod. Codul Rutier prevede sancțiuni aspre pentru șoferii care nu respectă legea și pornesc astfel la drum. Șoferii trebuie să știe că există un detaliu în Codul Rutier care nu trebuie ignorat, pentru că amenzile pot să depășească 1.000 de lei.

Ce amendă primești dacă circuli cu mașina în acest mod

Șoferii din România trebuie să știe că o schimbare a Codului Rutier din 2022 prevede ca șoferii care nu respectă obligația de a-și “menţine permanent curate parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului”, riscă amenzi mari. Așadar, cei care circulă cu parbrizul, luneta sau geamurile laterale murdare, riscă aceste amenzi.

ADVERTISEMENT

Conform legii, în condițiile în care punctul de amendă e 145 de lei, amenda pentru nerespectarea acestei reguli poate depăși la 1.160 de lei. Potrivit Spy News, în funcție de cele cinci clase de amendă, pentru diverse infracțiuni, amenda pentru o persoană fizică poate ajunge la 2.900 de lei, iar pentru o persoană juridică la 14.500 de lei.

Așadar, conform legii, clasa 1 de amendă se traduce prin 2-3 puncte amendă, clasa a 2-a prin 4-5 puncte, Clasa a 3-a prin 6-8 puncte, clasa a 4-a prin 9-20 de puncte, iar clasa a 5-a prin 21-100 de puncte. De exemplu, tot conform legii, șoferii trebuie să aibă în dotarea mașinii un kit de siguranță auto care constă în trusă medicală, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendii, în caz contrar amenzile fiind între 580 și 725 de lei.

ADVERTISEMENT

Cunoscutul pilot de raliuri Titi Aur le transmitea șoferilor să respecte legea și să nu mai vadă un dușman în polițiștii rutieri care dau amenzi. De fapt, polițiștii nu au rolul de a aplica sancțiuni, ci de a preveni producerea accidentelor, lucru subliniat și de chestorul Bogdan Despescu.

”Ce trebuie să înțelegem cu toții că rolul polițiștilor rutieri nu este acela de a aplica sancțiuni, ci de a preveni producerea unor accidente rutiere”, declara Despescu. Titi Aur și-a exprimat, la rândul său, punctul de vedere: ”Am ajuns într-o perioadă foarte grea în societate, avem tot felul de probleme: de la scumpirea facturilor la criza din Ucraina, vin rușii, nu vin rușii. Societatea este bulversată și vin foarte multe acuzații către Ministerul de Interne, către poliție în general, că nu își fac treaba, că vor să ne amendeze, că au plan de amenzi.

ADVERTISEMENT

Bogdan Despescu este într-o poziție foarte delicată. Nu este politician, este tehnician, dar trebuie să facă o politică a ministerului. Din punctul meu de vedere, a venit cu o declarație semi-politică pentru a liniști lumea”. Titi Aur crede că prevenția e foarte importantă, chiar dacă unii șoferi sunt nemulțumiți și ajung să primească amenzi tocmai pentru că nu respectă legea.

”Transmite mesajul că nu sunt în stradă pentru a-i amenda, ci rolul poliției este de a preveni. Într-adevăr, prevenția este în atribuțiile poliției, dar prevenția se face până la urmă și prin amenzi. Dacă nu te amendez, cum fac numai prevenție? O să meargă unii cu 200 km/h pentru că nu sunt amendați. Când văd mașina de poliție, polițistul, aici apare partea de prevenție, tocmai din frica de sancțiuni în cazul nerespectării legii”, a adăugat fostul mare pilot de raliuri.

ADVERTISEMENT

Totuși, rămâne veșnica problemă a consistenței amenzilor, pentru că mulți români se plâng că nu au bani de scos din buzunar pentru plata unor amenzi mai substanțiale. ”Unii se plâng că acum cresc și amenzile pe lângă facturi, de unde să mai plătească omul și amenzi? Păi unii nu înțeleg că amenzile sunt făcute ca să nu le plătești, asta este ideea. Cu cât faci o amendă mai mare, cu atât este mai puțin probabil că o să plătești. Dacă îți asumi totuși să o plătești înseamnă că ai încălcat conștient viteza.

Unii zic Păi dacă merg cu peste 70 km/h la oră față de limita legală îmi ia permisul pe patru luni. Nu se poate, că sunt șofer profesionist, las familia fără pâine pe masă patru luni întregi. Păi cine te pune să încalci așa legea? Nu e o taxă, nu se ia permisul că așa vrea cineva, ci pentru încălcarea legii. Mai avem puțin și o să vină criminalii și o să spună că nu se poate să stea 20 de ani la închisoare pentru omor. În zona aceasta ochim. Sancțiunile, amenzile, suspendările, anii de închisoare sunt făcute să nu faci anumite fapte. Nu te poți plânge că e amenda mare, pur și simplu nu încalci legea”, a concluzionat Titi Aur.

ADVERTISEMENT