Oricine a condus vreodată o mașină pe un drum de țară, noroios, știe cum e să îți murdărești mașina. Mai ales după ce zăpada s-a topit sau după ce a plouat. Cu toate acestea, nu toți șoferii știu că dacă cineva intră astfel pe un drum modernizat riscă o amendă de sute de lei. Așadar, poate mai simplu și mai ieftin ar fi ca mașina să fie dusă la spălătorie după ce s-a murdărit.
Conform Newsweek.ro, OUG 195/2002 prevede amenzi pentru șoferii care conduc mașini murdare pe drumuri modernizate. Mai exact, conform articolului 102 din acest OUG, ”constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni.
Pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roți sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabilă ori din care cad sau se scurg produse, substanțe sau materiale ce pun în pericol siguranța circulației”.
În condițiile în care punctul de amendă a crescut de la 1 ianuarie de la 145 la 165 de lei, amenda pentru astfel de situații va fi cuprinsă între 1.485 de lei și 3.300 de lei. Există, totuși, mai multe clase de sancțiuni, în funcție de cât de gravă de infracțiunea, mai exact cât de murdară e mașina și cât de mult a fost pusă în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.
Așadar, clasa I va fi amendată cu 2 sau 3 puncte, clasa a II-a cu 4-5 puncte, clasa a III-a cu 6-8 puncte de amendă, clasa a IV-a cu 9-20 puncte, clasa a V-a cu 21 -100 puncte. Această amendă face parte din categoria acelor sancțiuni deseori ignorate de șoferi, care au senzația că pot scăpa nepedepsiți pentru ceva care nu pare atât de grav.
Este și cazul șoferilor care forțează trecerea pe culoarea galbenă a semaforului, o practică des întâlnită în România. Mulți ar fi de părere că în cel mai rău caz, dacă sunt prinți de un polițist, s-ar putea alege cu un avertisment, însă în realitate polițiștii pot aplica amenzi usturătoare pentru cei ce trec pe galben la semafor.
Asta, pentru că legea prevede clar că semnalul de culoare galbenă interzice trecerea, la fel cum o face și cel de culoare roșie. Așadar, conform art. 99 din Oug 195/2002 republicată, constituie contravenție și ”se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni nerespectarea semnificației culorii galbene a semaforului de către participanții la trafic”.
În condițiile în care punctul de amendă a crescut la 165 de lei, șoferii indisciplinați vor primi și în acest caz o amendă cuprinsă între 330 de lei și 495 de lei, adică 2-3 puncte de amendă. Anul trecut această amendă varia între 290 și 435 de lei. Important de menționat, cine își plătește amenda în 15 zile de la primirea procesului verbal va avea o reducere de 50% din sumă.
În general în România șoferii nu respectă culoarea galbenă a semaforului pentru că ”se grăbesc”. În mod normal oricine vede culoarea galbenă este obligat să încetinească și să oprească, până se va face verde. Deseori încălcarea acestei reguli duce la accidente sau la blocarea intersecției, astfel că polițiștii nu au niciun motiv să le fie milă de acești șoferi care încalcă legea.