News

Ce amendă riscă cei care plantează ghiocei sau zambile în fața blocului. Legea intrată în vigoare pentru un oraș din România

Viața la bloc e complicată, nu doar din cauza vecinilor gălăgioși, ci și din cauza legislației care complică viața locatarilor.
10.03.2023 | 20:17
Ce amenda risca cei care planteaza ghiocei sau zambile in fata blocului Legea intrata in vigoare pentru un oras din Romania
Grădinăritul la bloc, mai complicat pentru unii. Foto: Casepractice.ro
ADVERTISEMENT

De exemplu, în Galați autoritățile locale au decis să interzică plantarea de flori sau amenajarea gazonului fără autorizație de la Primărie. De fapt nu doar în Galați ci în mai multe orașe din România e valabilă această lege, în caz contrar fiind pregătite amenzi mari.

Ce amendă riscă cei care plantează flori în fața blocului

Potrivit RTV, regulamentul pentru stabilirea unor măsuri de gospodărire a municipiului nu este ceva nou, ca și concept, însă tot mai multe amendamente încep să devină cel puțin bizare. Așadar, oamenii pot să afle consultând această lege ce e legal și ce e ilegal să facă în spațiul public.

ADVERTISEMENT

În Galați, cei care nu respectă legea primesc o amendă de 2.500 de lei, lucru votat deja în Consiliul Local. Oamenii trebuie să știe că, printre altele, nu au voie să facă grătare lângă bloc, să crească alte animale decât de companie și să facă grădinărit după bunul plac.

Așadar, gălățenii trebuie să știe că, mai nou, ”plantarea pe domeniul public şi în aliniamentele stradale, de arbori şi arbuşti fructiferi de orice fel, este strict interzisă”. Totodată, locuitorii din Galați nu mai au voie să culeagă plante medicinale de pe domeniul public, nici iarbă de gazon, nici fructe.

ADVERTISEMENT

Totodată e interzisă practicarea jocurilor sportive pe spațiile verzi, sau ca oamenii să agațe anunțuri sau indicatoare de arbori ori să culeagă arborii doborâţi în urma unor fenomene naturale sau arbori care au fost tăiaţi, scoşi din rădăcini în cadrul unor lucrări specifice. Acest lucru nu se poate face fără nicio formă fără aprobarea serviciilor de specialitate din cadrul Primăriei.

Important de știut că legea are totuși mai multe portițe, prin care oamenii pot să-și îngrijească spațiul verde fără teama de amenzi. Acest scenariu e valabil atunci când există un acord al proprietarilor, în baza unei hotărâri a Adunării Generale a Asociației de Proprietari, care prevede amenajarea într-un fel sau altul al spațiului verde de lângă bloc.

ADVERTISEMENT

În București, de exemplu, Primăria Sectorului 6 oferă 2.500 de lei pentru achiziția de flori și arbori de plantat, precum și pentru plata apei de udat. Asociațiile de proprietari trebuie să știe că, conform Legii 196/2018, privind ”înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor”, regulamentul acelui bloc trebuie respectat de toată lumea care intră în bloc, nu doar de proprietari sau de chiriași.

Așadar, cei care sunt în trecere prin bloc sau persoanele găzduite temporar trebuie să respecte la fel legea ca și orice alt locatar. ”Toți proprietarii, precum și chiriașii din condominiu, persoanele care locuiesc, persoanele care sunt găzduite pe perioadă determinată sau persoanele aflate în tranzit în condominiu sunt obligate să respecte prezentul regulament”, este menționat în lege.

ADVERTISEMENT

Amenzile pentru nerespectarea regulamentului pot să ajungă la 10.000 de lei, în cazul extrem în care proprietarul schimbă destinația locuinței sau a spațiului fără autorizații și aprobări legale. Cu toate acestea, lucrurile nu sunt atât de simple și totul se rezumă la bunul simț al oamenilor, care ar trebui să respecte legea.

ADVERTISEMENT