Ce amendă riscă să primească românii care nu poartă centura de siguranță pe scaunele din spate. Suma pe care o au de achitat este una uriașă. Ce scrie, de fapt, în Codul Rutier?
Atunci când mergem cu mașina, este important să respectăm anumite reguli, indiferent dacă suntem șoferi sau pasageri. Sunt reguli de bază de care mulți uită sau pe care nu vor să le respecte.
De exemplu, purtarea centurii de siguranță este obligatorie atât pentru pasagerii de pe scaunele din față, cât și pentru cei care se urcă pe bancheta din spate.
În general, atunci când ne așezăm pe bancheta din spate, avem tendința de a ignora purtarea centurii de siguranță. În afară de faptul că acest lucru ne expune la pericole, ne putem alege și cu o amendă.
Utilizarea centurilor de siguranță pe locurile din spate poate să prevină un accident mortal cu 25%, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
Pasagerii care nu poartă centurile de siguranță atunci când se află pe bancheta din spate pot intra în coliziune cu scaunul din față. Acest lucru le poate destabiliza pe persoanele care stau în față, chiar dacă acestea poartă centurile de siguranță.
De multe ori, nu realizăm că trebuie să purtăm centura de siguranță și în spate. Toți pasagerii dintr-un vehicul trebuie să o poarte, din moment ce sunt multe decese provocate anual de accidentele auto.
În multe state există legi care le impun pasagerilor purtarea centurii de siguranță și pe bancheta din spate. În cazul în care nu se respecte legea, pasagerii care refuză să poarte centura în spate primesc amenzi uriașe.
În Codul Rutier se menționează că toți pasagerii trebuie să poarte centura de siguranță, indiferent dacă ocupă locurile din față sau pe cele din spate.
Dacă polițiștii fac verificări și constată că pasagerii nu poartă centura, atunci amenda poate să ajungă până la 495 de lei. În afară de suma plătită, șoferul autovehiculului va primi și două puncte de amendă.
“Conducătorii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcție cu centuri de siguranță trebuie să informeze pasagerii cu privire la obligația legală de a le purta în timpul circulației pe drumurile publice”, se mai arată în Codul Rutier.