News

Ce amendă riscă Ludovic Orban pentru că a fumat în biroul său

30.05.2020 | 11:59
Ce amenda risca Ludovic Orban pentru ca a fumat in biroul sau
Alegeri locale 2020: Când ar putea veni românii la vot. Cele două date luate în calcul de Orban. Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

După apariția fotografiei în care premierul Ludovic Orban apare fumând în biroul său, șeful Guvernului riscă acum săă fie amendat pentru încălcarea înterdicției privind fumatul în spațiile publice închise. Prevederea se regăsește în Legea 15/2016, scrie Mediafax.

Amenda poate ajunge până la 500 de lei

Începând cu martie 2016, fumatul a fost interzis complet în spațiile publice închise, precum și anumite locuri în aer liber, precum stațiile pentru transportul în comun și locurile de joacă pentru copii.

ADVERTISEMENT

Contravenienții pot fi sancționați cu amendă între 100 și 500 de lei. Astfel, pe lângă Ludovic Orban, cu o amendă similară poate fi sancționat și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu ce pare, în respectiva fotografie, să țină în mână un trabuc.

În cazul lui Aurescu, în fotografie nu se vede clar ieșind fum din trabuc astfel că acesta poate invoca faptul că era stins, spre deosebire de țigara lui Orban care fumegă în mod evident.

ADVERTISEMENT

Amenzile pentru cei doi pot fi aplicate de polițiști, jandarmi sau de către reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Legea 15/2016 stipulează și posibilitatea sancțiunii disciplinare pentru cei care fumează la locul de muncă, sancțiune care poate varia de la avertisment până la reducerea salariului sau chiar concedierea.

ADVERTISEMENT

Cum șeful Guvernului este chiar Ludovic Orban, este puțin probabil ca acesta să-și trimită sieși mustrare scrisă. Teoretic, și ministrul de Externe ar putea primi un avertisment de la Orban.

Orban și-a recunoscut vinovăția

Potrivit Mediafax, premierul și-a sărbătorit ziua de naștere, alături de colegii care i-au făcut o surpriză, după terminarea programului.

ADVERTISEMENT

„Este o poză de ziua mea, după ora 15 că eram cu mai mulţi colegi de-ai mei, mi-au făcut o surpriză şi au venit să-mi ureze la mulţi ani. După ce au venit i-am servit, vedeţi că sunt farfurii pe masă. I-am servit cu o gustare, cu un pahar de bere, de whiskey. Faptul că nu purtam mască se datora în primul rând faptului că eram după ce mâncasem şi îi servisem pe colegi, cum e firesc”, a declarat premierul pentru Mediafax.

Ludovic Orban și-a recunoscut vina pentru că a fumat în sediul Guvernului și s-a arătat dispus să plătească amenda.

„Sunt fumător. Mi se întâmplă să fumez. Era o ocazie de ziua mea, la care am avut nişte invitaţi şi la care am permis să se fumeze. Recunosc. Asta este. Dacă e nevoie plătesc amenda, nu mă dau în lături. Greşeala e umană. Ni se întâmplă multor”, a mai spus Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT