News

Ce amendă riscă românii care își spală mașina în fața blocului sau în curtea proprie. E mai ieftin să mergi la spălătorie

Persoanele care își spală mașina în fața blocului sau în curtea proprie riscă o amendă usturătoare. Ce prevede legislația în vigoare
07.12.2024 | 14:00
Ce amenda risca romanii care isi spala masina in fata blocului sau in curtea proprie E mai ieftin sa mergi la spalatorie
Ce amendă riscă românii care își spală mașina în fața blocului sau în curtea proprie. Foto freepik
ADVERTISEMENT

Românii care își spală mașina în fața blocului sau chiar în curtea proprie riscă o amendă usturătoare. Mulți nu știu că acest gest poate fi aspru sancționat, potrivit legislației în vigoare.

Ce amendă pot lua cei care își spală mașina în fața blocului sau în curte

Deși suntem în 2024, unii șoferi preferă chiar și acum să-și curețe singuri mașinile folosind apă, săpun sau detergenți. Toată această „procedură” este făcută în curte sau în fața blocului, oamenii considerând că în acest fel pot economisi bani.

ADVERTISEMENT

Însă, ei se pot alege cu amenzi considerabile, mult mai mari decât dacă și-ar duce mașinile la spălătorie. Conform Legii 07/1996, deversarea apelor uzate în sol este interzisă în România.

Legea pedepsește orice fel de activitate în urma căreia apa uzată ajunge în sol, având în vedere că substanțele chimice modifică proprietățile apei. Odată ajuns în sol, acest lichid va polua mediul înconjurător.

ADVERTISEMENT

Vorbim de substanțe chimice care pot reprezenta un adevărat pericol pentru sol și apa freatică. Printre acestea se numără detergenți, săpun, dar și ulei de motor sau antigel, arată România TV.

Spălarea autoturismelor în spațiile publice și în spațiile verzi, interzisă

În acest context, de-a lungul timpului au fost implementate anumite norme la nivelul localităților. Inclusiv autoritățile din Capitală au luat astfel de măsuri cu scopul de a combate problema poluării.

ADVERTISEMENT

Potrivit Hotărârii nr. 120/2010 aplicată de Consiliul General al Municipiului București, spălarea autoturismelor este interzisă în spațiile publice sau verzi. Totodată, deversarea apelor uzate nu este permisă.

Proprietarii de mașini care nu respectă aceste reglementări riscă amenzi cuprinse între 200 și 500 de lei. În cazul persoanelor juridice, sancțiunile sunt și mai mari, de până la 1.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Amenzile pot fi aplicate de Poliția Locală. De altfel, faptele ce țin de poluarea solului pot fi pedepsite și de Poliția Națională ori Jandarmerie, în funcție de cât de grav este un caz.

ADVERTISEMENT