Poliția Română spune ce amendă riscă românii care nu respectă orele de liniște, în bloc. Sancțiunea este una mare și se aplică inclusiv oamenilor care locuiesc la curte. Care este, de fapt, programul complet de liniște.
Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice incriminează locatarii care tulbură liniștea din bloc prin producerea de zgomote. Acestea pot veni de la aparate, strigăte sau larmă.
De asemenea, oamenii riscă o penalizare ridicată atunci când nu țin cont de orele de liniște și ascultă muzică cu volumul ridicat sau bagă mașina de spălat la ore nepotrivite. Programul de odihnă este între 22:00 și 8:00.
În plus, liniștea trebuie păstrată și în intervalul 13:00 – 14:00. Toate persoanele din România care nu respectă acest orar primesc amenzi care pleacă de la 500 de lei. Sancțiunea poate ajunge până la suma de 1.500 de lei.
Mai mult decât atât, legea din țara noastră transmite că sunt sancționate atât locuințele persoanelor fizice, cât și imobilele sau sediile persoanelor juridice, situate în imediata vecinătate a blocurilor sau caselor.
Totodată, petrecerile cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate înaltă, indiferent că sunt în corturi sau alte spații neacoperite, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, sunt sancționate de oamenii legii.
Românii care stau la bloc riscă și alte amenzi, nu doar pentru tulburarea liniștii publice. Oamenii pot fi sancționați atunci când depozitează diverse obiecte pe scările sau holurile blocului, cum ar fi mobilier, electrocasnice sau alte bunuri.
Acestea nu au voie să se lase pe holurile comune ale imobilelor. Legea spune că toate căile de acces și evacuare trebuie să rămână libere pentru a garanta siguranța tuturor locatarilor în cazul unui incendiu sau cutremur.
În această situație se anunță prima oară administratorul clădirii. Dacă proprietarul nu ia măsuri, atunci autoritățile vor aplica sancțiuni în conformitate cu legea. Amenzile variază în momentul de față între 500 și 3.000 de lei.