News

Ce amendă riscă șoferii care au numărul de înmatriculare murdar. Avertismentul Poliției Române

10.02.2021 | 21:39
Ce amenda risca soferii care au numarul de inmatriculare murdar Avertismentul Politiei Romane
Ce amendă riscă șoferii care au numărul de înmatriculare murdar la mașină. Avertismentul Poliției Române. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Ce amendă riscă șoferii care au numărul de înmatriculare murdar la mașină? Iată o întrebare pe care mulți dintre cei aflați la volan și-o pun în această perioadă în care vremea dă mari bătăi de cap autoturismelor.

Ploaia, poleiul, zăpada, fac ca mâzga de pe șosele să ajungă pe părți importante ale mașinii, inclusiv pe numerele de înmatriculare. Ieșirea în trafic cu numerele murdare constituie o contravenție și se sancționează pe măsură.

ADVERTISEMENT

Noul Cod rutier 2021 ne spune că, deși punctul de pensii a fost înghețat, vom scoate în continuare bani din buzunar dacă nu suntem atenți să ne păstrăm lizibile aceste părți ale mașinii.

Ce amendă riscă șoferii care au numărul de înmatriculare murdar la mașină

Șoferii din țară riscă să fie amendați dacă nu au mașina spălată în unele puncte-cheie. Polițiștii aflați în această perioadă pe șosele pot da amenzi de până la 435 de lei celor care nu respectă legislația și circulă pe drumurile publice cu autoturismul necurățat, potrivit Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România ( UNTTR).

ADVERTISEMENT

Legea precizează clar faptul că: ”Conducerea unei mașini ale cărei numere de înmatriculare sau de înregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheaţă sau zăpadă acestea împiedicând identificarea numărului de înmatriculare sau de înregistrare se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa I de sancțiuni, de la 2 la 3 puncte-amendă, respectiv de la 290 lei – 435 lei.

Asta reiese potrivit Art 99, alin. 1, pct. 16 din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 în ceea ce privește circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice.

ADVERTISEMENT

Punctul de amendă a fost înghețat în 2021. Iată categoriile de amenzi pentru șoferi:

  • clasa I: 290 sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă)
  • clasa a II-a: 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă)
  • clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă)
  • clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte-amendă)
  • clasa a V-a (numai pentru firme): de la 3.045 la 14.500 de lei (de la 21 la 100 de puncte-amendă)

Avertismentul Poliției Române în această perioadă

Poliția Română a postat, pe Facebook, o imagine din care se observă cum agenții opresc un conducător auto cu numerele murdare. În mesaj, instituția avertizează asupra prevederilor legale și a obligaților pe care le au cetățenii aflați la volan.

ADVERTISEMENT

”Ai grijă că mașina ta să nu arate precum cea din imaginea de mai jos! Plăcuțele de înmatriculare trebuie să fie mereu curate, astfel încât numărul de înmatriculare să fie vizibil!

OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice: Constituie contravenție conducerea unui vehicul ale cărui plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheață sau zăpadă de natură a împiedica identificarea numărului de înmatriculare sau de înregistrare”, atrage atenția Poliția Română.

ADVERTISEMENT