News

Ce amendă riscă șoferii care circulă fără cauciucuri de iarnă. Sfaturi de sezon pentru o călătorie fără incidente

Riscul de producere a unor accidente auto este mai crescut în această perioadă. Tocmai de aceea, șoferii au obligația să respecte anumite reguli de sezon.
28.01.2023 | 19:08
Ce amenda risca soferii care circula fara cauciucuri de iarna Sfaturi de sezon pentru o calatorie fara incidente
Șoferii care ies cu mașina în timpul iernii sunt obligați să respecte anumite reguli / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Pregătirea mașinii pentru drum diferă pe timp de iarnă față de perioadele călduroase. În cazul în care ninge sau carosabilul este acoperit de gheață, poliția rutieră recomandă șoferilor să conducă preventiv și să nu meargă cu viteză.

Amenzile pentru lipsa cauciucurilor de iarnă ajung la 3.000 de lei

Cea mai importantă regulă pe care conducătorii auto trebuie s-o respecte în această perioadă este să se asigure că automobilele sunt echipate cu anvelope de iarnă.

ADVERTISEMENT

Acest lucru nu este doar o recomandare, ci o obligație cuprinsă în lege. În situația în care se constată că un conducător auto a circulat pe drumuri acoperite cu zăpadă, polei sau gheață fără cauciucuri de iarnă, acesta riscă o amendă cuprinsă între 1.300 și 3.000 de lei. De asemenea, certificatul de înmatriculare al autovehiculului va fi reținut.

În cazul în care se circulă pe porțiuni de drum mai dificile sau care nu au fost deszăpezite în prealabil, se recomandă folosirea lanțurilor de iarnă.

ADVERTISEMENT

Ce trebuie să verifice șoferii înainte să plece la drum pe timp de iarnă

Totuși, utilizarea lanțurilor pe asfalt nu este chiar cea mai bună idee, pentru că pot fi afectate direcția, amortizoarele și anvelopele autoturismului.

La venirea sezonului rece, este recomandată verificarea antigelului, care are rolul de a proteja instalațiile mașinii împotriva înghețului. De asemenea, venirea frigului poate afecta performanțele bateriei cu până la 50%.

ADVERTISEMENT

În diminețile cu temperaturi mai scăzute de -8 grade Celsius, este indicat să fie pornite lumile pentru câteva minute, înainte de ”prima cheie”. Prin acest truc, bateria se va încălzi înainte de acționarea demarorului.

Sfaturi pentru un drum mai lung în sezonul rece

În cazul unei călătorii în afara orașului, șoferii sunt rugați să verifice în prealabil starea traseului și dacă nu există drumuri oprite circulației sau blocate.

ADVERTISEMENT

Se mai recomandă o rezervă mai mare de combustibil, și o mică ”trusă” formată din săculeți de nisip și o lopată de zăpadă. Nu în ultimul rând, pentru o bună vizibilitate se recomandă un lichid de parbriz de iarnă, înlocuirea ștergătoarelor uzare și curățarea prealabilă a gheții depuse pe geamuri.

ADVERTISEMENT