Codul Rutier din România prevede ce amendă riscă șoferii care parchează neregulamentar, indiferent dacă se află în autoturism la acel moment sau nu. Sancțiunile sunt destul de mari, indiferent despre ce oraș este vorba.
Șoferii care parchează neconform sunt sancționați de oamenii legii. Aceștia primesc contravenții usturătoare chiar și atunci când mașina stă pe loc, în lipsa conducătorului auto. Acest lucru se întâmplă în cazul unei opriri neregulamentare.
În această situație amenda se ridică la valoarea de 2-3 puncte de amendă (290 – 435 de lei) și 2 puncte de penalizare. Mai mult decât atât, în unele situații autoritățile pot decide blocarea roților autoturismului.
De asemenea, legea spune că vehiculul poate fi ridicat de oamenii legii, aspect care presupune costuri suplimentare pentru proprietar. Tarifele pentru ridicarea mașinilor parcate ilegal sunt stabilite de către autoritățile locale.
Șoferii care parchează neregulamentar în București trebuie să scoată din buzunar suma de 500 de lei. Mai exact, este vorba de 200 de lei pentru ridicare, 150 de lei pentru transport și 150 lei pentru depozitarea în primele 24 de ore.
După ce au trecut cele 24 de ore proprietarul mașinii care a fost ridicate mai achită încă 50 lei pentru fiecare zi în care autoturismul a fost depozitat de autoritățile locale. Amenda poate fi primită și atunci când șoferul nu se află în vehicul.
În aceeași notă, pentru staționare neregulamentară contravenția este de 4-5 puncte amendă (580 – 725 de lei) și 3 puncte de penalizare. Șoferii care blochează un loc de parcare riscă o amendă între 1.500 și 2.500 de lei.
Conducătorii auto care parchează fără drept pe locuri destinate persoanelor cu handicap primesc o amendă de 2.000 – 10.000 de lei și ridicarea mașinii. Cei care ocupă fără drept un loc de parcare atribuit trebuie să achite între 500 și 1.000 de lei amendă. Li se poate ridica și mașina.
Autoritățile din țara noastră dispun de un proces destul de simplu în ceea ce privește amenzile acordate pentru parcare neregulamentară când șoferul nu se află în mașină. Poliția are rolul de a identifica numărul de înmatriculare al vehiculului.
Ulterior, proprietarul autoturismului va primi o notificare oficială prin poștă. Prin intermediul acesteia este solicitat să comunice datele personale ale conducătorului auto care a condus mașina în ziua respectivă.
În situația în care șoferul nu se supune legii riscă o amendă cuprinsă între 1.485 lei și 3.300 lei pentru necomunicarea datelor. Mai mult, furnizarea de date false constituie infracțiune de fals în înscrisuri oficiale. Acest lucru poate duce la pedeapsa cu închisoarea.