News

Ce amendă uriașă primesc românii care nu își curăță zăpada din fața casei. Suma exorbitantă pe care trebuie să o scoată din buzunare

Românii care nu își îndepărtează stratul gros de zăpadă din fața casei riscă să fie amendați de către oamenii legii. Sumele sunt unele exorbitante.
29.01.2023 | 15:14
Ce amenda uriasa primesc romanii care nu isi curata zapada din fata casei Suma exorbitanta pe care trebuie sa o scoata din buzunare
Ce amendă primești dacă nu înlături zăpada din fața casei. Sursa foto: Blog de Casa
ADVERTISEMENT

Iarna și-a intrat în drepturi la final de ianuarie, în toată țara. A nins din plin și s-au depus straturi groase de zăpadă, situație care i-a bucurat pe mulți români. Puțin, probabil, știu că pot primi amenzi dacă nu îndepărtează zăpada din fața casei.

Riști amenzi dacă nu îndepărtezi zăpada din fața casei. Sumele sunt unele mari

Sancțiunea pentru nerespectarea unei astfel de reguli se poate aplica în baza Ordonanței de Guvern nr.21/2002, referitoare la gospodărirea localităților urbane și rurale.

ADVERTISEMENT

Inclusiv țurțurii trebuie îndepărtați, mai ales că sunt un adevărat pericol, sau porțiunea de drum de lângă casă, unde se parchează mașina.

Totodată, avertismentul de tipul ”Atenție, cad țurțuri”, nu este relevant, dacă aceștia nu sunt și înlăturați. În cazul în care nimeresc o persoană și o rănesc, prejudiciul se împarte între proprietar și victimă. Doar că… proprietarul va trebuie să scoată și mai mulți bani din portofel din cauză că nu a ținut cont de normele legale.

ADVERTISEMENT

Ce amenzi pentru neîndepărtarea zăpezii se pot da în marile orașe ale țării

Cuantumul amenzii nu este, însă, menționat în OUG 21/20002, dar revine în sarcina autorităților. Consiliul local poate hotărî valoarea sancțiunii și obligațiile.

În Capitală, de exemplu, în maximum 24 de ore după ce a încetat să ningă, bucureștenii sunt obligați să curețe drumul din fața imobilului. În caz contrar, pedeapsa poate fi de 200-500 de lei.

ADVERTISEMENT

În urmă cu peste 70 de ani, în baza unei ordonanțe a Prefecturii Capitalei, sancțiunea era extrem de aspră. Oamenii putea face închisoare până la 5 ani sau li se putea tăia curentul electric, așa cum transmit știrileprotv.ro

În apropiere de București, în Ploiești, sancțiunile sunt mai mari: între 500 și 15000 de lei. În Ardeal, mai exact, în județul Cluj, amenda este cuprinsă între 500 și 1000 de lei, iar în Sibiu cea maximă ajunge la 200 de lei.

ADVERTISEMENT

Cât mai țin ninsorile

Meteorologii transmit că ninsorile nu vor înceta. Vor mai dura câteva zile, iar în anumite zone precipitațiile se pot transforma în ploi. Așadar, nu este exclus să se formeze polei pe carosabil.

De asemenea, își va face apariția și gerul săptămâna viitoare, în special noaptea, mai accentuat în partea estică a României.

”Săptămâna viitoare, nopțile vor fi cu temperaturi din ce în ce mai scăzute, chiar la limita gerului, mai ales în jumătatea de est a teritoriului, potrivit Florinelei Georgescu, director executiv ANM.

ADVERTISEMENT
Tags: