Life

Ce amendă uriaşă rişti dacă faci un grătar în aer liber. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplineşti

Știai că riști o amendă uriașă dacă faci grătar în aer liber? Îți spunem care sunt condițiile pe care trebuie să le respecți să eviți asta!
22.04.2023 | 12:55
Ce amenda uriasa risti daca faci un gratar in aer liber Conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti
Ce amendă poți să primești dacă faci grătar în aer liber. Foto: pixabay.com
ADVERTISEMENT

Românii riscă o amendă uriașă dacă fac grătar în aer liber nerespectând legea! Îți spunem ce condiții trebuie să îndeplinești ca să n-ai probleme cu poliția.

Ce amendă poți lua dacă faci grătar în aer liber. În ce condiții e permis

Temperaturile vor crește tot mai mult în perioada următoare, având în vedere că se apropie vara, iar românul știe să chefuiască pe vreme bună, grătarul fiind lege! Doar că legea după care trăiește românul se lovește cu adevărat de un act normativ, nr. 54/2012, iar nerespectarea acestuia duce la amenzi usturătoare.

ADVERTISEMENT

Orice activitate de tip picnic desfășurată în spațiul liber, care presupune consum de băuturi/ alimente, după caz, cu aprinderea focului, e bine reglementată. Legea prevede doar două zone în care se poate organiza un picnic/ grătar.

Există zone indicate pentru activitățile de picnic, fără a fi permisă utilizarea focului și zone special amenajate pentru grătare. Ele trebuie dotate cu utilități și facilități pentru desfășurarea acestor activități.

ADVERTISEMENT

Care sunt aceste zone, de fapt? Ei bine, conform legii, sunt zonele care apar în planurile de zonificare ale parcurilor din localitate sau în părțile limitrofe ale pădurilor situate în intravilanul acestora, notează avocatnet.ro.

Amenzi și pentru focul lăsat aprins sau neselectarea deșeurilor în mod corespunzător

Grătarul poate fi făcut, așadar, în aer liber, dacă se iau în primul rând măsuri de siguranță și dacă focul nu pune în pericol real mediul înconjurător. Cei care nu au un loc special amenajat, atent supravegheat, riscă amenzi de la 2.000 până la 5.000 de lei! Așadar, nu e de joacă!

ADVERTISEMENT

Aceste zone mai trebuie dotate și cu containere pentru a evita o amendă. E vorba despre containere destinate colectării selective a deșeurilor, cu inscripțiile de rigoare. De asemenea, în zonele respective e recomandată și plasarea unor toalete ecologice.

Cei care iau parte la un picnic sau un grătar sunt nevoiți să selecteze atent gunoaiele pe care le lasă în urmă. Și pentru asta sunt prevăzute contravenții. Acestea ajung până la 500 de lei.

ADVERTISEMENT

Mai mult, cei care lasă focul deschis, fie că vorbim de focul de la grătar sau aruncarea unei țigări, pot primi o amendă de maximum 3.000 de lei.

 

ADVERTISEMENT